Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merakla beklenen ABD-Çin ticaret savaşı resmen başladı

Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında bir süredir beklenen ticaret savaşı, ABD’nin Çin’den ithal ettiği yaklaşık 34 milyar dolar değerindeki ve 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya başlamasıyla resmilik kazandı. Uygulamaya karşı Pekin’den ise cevap gecikmedi.

Mali piyasaların aylardır endişeyle beklediği ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Cuma günü Washington yerel saatiyle 00:01’de resmen başladı. Savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, beyaz eşya ve ev eşyalarından nükleer reaktörlere kadar 818 farklı ürünü kapsıyor ve toplam değeri 34 milyar doları buluyor.

Uygulamanın hayata geçmesinin ardından Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Washington yönetimi şimdiye kadarki “en büyük ölçekli ticaret savaşını başlatmakla” suçlanırken, Çin’in de bu uygulamaya aynı oranda ek vergilerle karşılık vereceği duyuruldu.

(FILES)(COMBO) This combination of file photos created on September 18, 2017 shows US President Donald Trump speaking about Hurricane Irma upon in Washington, DC on September 10, 2017 and a photo taken on September 13, 2017 showing Chinese President Xi Jinping during a welcome ceremony outside the Great Hall of the People during a welcome ceremony for Sultan of Brunei Hassanal Bolkiah (not seen) in Beijing.  Stock markets across the world sprang higher on April 10, 2018 following a conciliatory speech by Chinese President Xi Jinping that reassured investors a trade war with the United States could be avoided.Following boosts to stock market indices across Asia and Europe, US benchmarks also shot higher, with the Dow finishing up nearly two percent.US President Donald Trump hailed Xi's "kind words," although the White House made clear that concrete follow-up steps would be needed. Some analysts considered Xi's speech largely a rehash of earlier statements, with little new to offer.  / AFP PHOTO / MANDEL NGAN AND NICOLAS ASFOURI

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang tarafından bugün erken saatlerde yapılan açıklamada ise, Pekin’in “mütekabiliyet esası” gereği ek vergileri uygulamaya koyduğu, kendini savunmaya mecbur bırakılan Çin’in asla “ilk saldıran taraf olmayacağı” ve ABD’nin aldığı bu kararın Dünya Ticaret Örgütü’ne raporlanacağı aktarıldı.

Gelişmelerle ilgili Reuters’a konuşan Şanghay Jiaotong Üniversitesi öğretim üyesi Chen Feixiang, beklenen ticaret savaşının “büyük bir ihtimalle  artık resmen başlamış olduğu” değerlendirmesinde bulunurken, şunları kaydetti: “Eğer bu iş 34 milyar dolarla sınırla kalırsa, iki ülke ekonomisi için de marjinal bir etkisi olur; ancak Trump’ın öngördüğü gibi 500 milyar dolara kadar yükselirse iki ülke için de önemli sonuçları olur.”

Trump yönetiminin Mart ayında ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi getirmesi, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının zeminini hazırlayan gelişme olarak görülmüştü. Buna karşılık Çin ise, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben, ABD’den ithal ettiği 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 ek vergi uygulanması kararını aldı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.