Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Kupası’nda taraftar tacizine uğrayan spor muhabiri kadınlar: “Bırakın da işimizi yapalım”

2018 Dünya Kupası karşılaşmalarını izlemek üzere bulunduğu St Petersburg’da canlı yayın sırasında bir taraftarın sarılıp öptüğü France 24 muhabiri Kethevane Gorjestani, kadın spor muhabirlerinin cinsel tacize maruz kalmalarının vaka-i adiyeden sayılıp, işlerinin parçası olarak görülmesine tepkili. Gorjestani Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) verdiği mülakatta sosyal medyada aldığı tepkilere dikkat çekiyor: “Yorumlara bakarsanız, aralarında kadınların da bulunduğu pek çok kişinin, bizlerin bu tür olaylara karşısında susmamızı şikayet etmememizi yahut da rahatsız oluyorsak başka iş seçmemiz gerektiğini düşündüğünü görürsünüz.”

İspanyol TV kanalı Mediaset’ten Maria Gomez de Dünya Kupası sırasında taraftar tacizine maruz kalan spor muhabirlerinden. Gomez de sosyal medyada aldığı “Seni futbol bilginden dolayı oraya gönderdiklerini sanmıyordun herhalde, o yüzden ağlamayı kes”, şeklindeki mesajlara tepkili ve çareyi çekimleri kapalı mekanlarda yapmakta bulduğunu anlatıyor.

Gorjestani bu taciz vakaları konusunda sessizliği kırmanın ve tepki vermenin önemine dikkat çekiyor: “Kısa vadede değişim beklemiyorum ama bu tür olaylar karşısında sessiz kalmamak ve üzerine konuşmaya başlamak bir başlangıç. Maalesef yaptıklarının yanlış olmadığını, hatta bir kadın muhabire sarılıp öpmenin sevimli olduğunu düşünen taraftarlar var. Bu konudaki tepkimizi kamuoyunda dile getirmeye devam ederek, hiç değilse bir kısmına bu davranışlarının yanlış olduğunu düşündürebiliriz.”

Nitekim Gorjestani, 2018 Mart ayında 50 Brezilyalı gazetecinin kadın spor muhabirlerine yönelik yaygın cinsel taciz vakalarına karşı tepki olarak sosyal medyada başlattıkları #DeixaElaTrabalhar / “Bırak da işini yapsın” kampanyasına da katılıyor. Kampanyaya Zico ve Gilberto Silva gibi futbolcular da destekliyor.

Deutsche Welle Sports da, Julieth Gonzalez Theran’ın canlı yayında öpülmesi üzerine, “Cinsel taciz kabul edilemez, sona ermeli, futbolda ve her yerde” mesajıyla muhabirine sahip çıkarak yayın kuruluşlarının bu konudaki sessizliğini bozdu:

Rusya’daki Dünya Kupası Organizasyon Komitesi genel direktörü Alexei Sorokin de, tepkiler üzerine geçen haftaki basın toplantısında konuya değindi ama turnuva sırasında yaşanan olayları “münferit” olarak nitelemeyi tercih etti. Ancak FIFA’dan henüz konuya ilişkin açıklama yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.