Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız Anayasa Mahkemesi: Göçmenlere yardım yasadışı da olsa “kardeşlik” ilkesi gereği anayasaya uygundur

Fransa’da anayasa mahkemesi, yüzlerce göçmeni yasadışı olarak sınırdan geçirmekle suçlanan ve dört ay hapis cezası alan Fransız çiftçinin yargılanamayacağına hükmetti.

Fransız çiftçi Cedric Herrou, göçmenleri İtalya sınırından yasadışı yollarla Fransa’ya sokmuş, devlet demiryollarına ait eski bir binaya yerleştirmişti. Fransız yasalarına göre yabancı birinin ülkeye yasadışı olarak girmesi veya ülke içinde hareket etmesine yardımcı olanlara beş yıla kadar hapis ve 30 bin Euro’ya kadar para cezası verilebiliyor. Bu kapsamda yargılanan Herrou  önce dört ay hapis cezası almış, sonra da 30 bin euro para cezasına çarptırılmıştı.

Fransa Anayasa Mahkemesi, Herrou’nun eyleminin Fransız anayasasının temel ilkeleri özgürlük, eşitlik ve kardeşlikten kardeşlik ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Kararda “kardeşlik ilkesi başkalarına insani amaçlarla yardım edilirken onların ülkede yasal olarak kalıp kalmadığına bakılmamasını gerektirebilir” ifadesi yer aldı.

Herrou, baskı, yoksulluk ve savaştan kaçan insanlara yiyecek ve sığınak sağlamayı bir görev olarak gördüğünü beyan etmişti. Anayasa Mahkemesi, kararında ulusal meclisin ilgili yasaları kardeşlik ilkesine göre gözden geçirmesi gerektiğine ve bu kararın göç konusunun temel bir sorun olarak tartışıldığı bu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine ilham verebileceğine de yer verdi.  

İçişleri Bakanı Gerard Colomb, kararın mecliste görüşülmekte olan yeni göç yasası ile uyumlu olduğunu söylerken, merkez sağ parti Cumhuriyetçiler, bu kararın yasadışı göçü meşru olarak görenler için ideolojik bir zafer olduğunu belirterek kararı eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.