Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Etiyopya ile Eritre arasında 20 yıl aradan sonra ilk görüşmeler ve direkt telefon bağlantısı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 2000’den beri ateşkes anlaşması imzalanmasına rağmen mutabakata varılamayan komşu ülke Eritre ile barışın tesis edilebilmesi için önemli bir adım attı. Abiy Ahmed, Eritre’nin başkenti Asmara’yı ziyaret ediyor.

etiyopya eritre barış süreci

New York Times’ta yer alan habere göre, pazar akşamı bir araya gelinen akşam yemeğinde Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Eritre Başbakanı’yla vardıkları mutabakata göre, hava yolu hizmetleri, limanların kullanımı ve ticaret ve büyükelçiliklerin tekrar açılması konusunda anlaştıklarını belirtti.

20 yıldan sonra iki ülke arasında direkt telefon hatları tekrar kurulacak.  Etiyopya Devlet Başkanı Abiy Ahmed, akşam yemeğinde yaptığı konuşmada “İki ülke arasında artık sınır yoktur, sevgi köprüsü bu sınırı yok etmiştir” dedi.

Etiyopya’da koalisyon hükümetinin başında bulunan Abiy Ahmed, göreve gelir gelmez Nisan ayında yaptığı açıklamayla Etiyopya’nın Eritre ile 2000 yılında imzalanan Cezayir Anlaşması’nın koşullarını ve sınır komisyonunun 2002 yılında konu ile ilgili aldığı kararları tanıyacağını ve Eritre’den de koşulsuz olarak anlaşmanın yürürlüğe konması noktasında olumlu bir karşılık beklediklerini dile getirmişti.

eritre etiyopya

Bu açıklamadan sonra Haziran ayında Eritre’den bir heyet, ilk kez Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’yı ziyaret etti. Görüşmeler neticesinde Başbakan Ahmed, Etiyopya Havayolları’nın yakın zamanda Eritre’nin liman şehri Massava’ya uçuşlara başlayacağını belirtti.

Etiyopya ile Eritre arasındaki anlaşmazlıkların tarihsel süreci

Afrika’nın sömürge yönetimlerinden bağımsızlığını ilan ettiği süreçte, 1952 yılında Eritre bölgesi Etiyopya’nın fiili hâkimiyetine girdi. Eritre halkı Eritre Özgürlük Cephesi’ni kurarak 1960’lı yıllardan itibaren Etiyopya’ya karşı silahlı mücadeleye başladı. Etiyopya’da 1991 yılında rejimin devrilmesinin ardından Meles Zenawi liderliğinde yeni bir yönetim tesis edildi. Yeni yönetim Eritre sorununun çözümü hususunda Eritre Özgürlük Cephesi ile anlaşmaya vardı. Eritre halkı anlaşmaya dayanarak yaptığı referandum sonucunda 1993 yılında Etiyopya’dan bağımsızlığını ilan etti. Eritre’nin siyasi bağımsızlığı sonrasında ekonomik alanda da bağımsızlığa uygun kararlar alması denize kıyısı olmayan Etiyopya’yı ekonomik anlamda güç bir duruma düşürdü. Kriz “Badme” bölgesinin hangi ülkeye ait olduğu sorunu ile başladı. Sürecin sonucunda Etiyopya sınır anlaşmazlıkları üzerinden Eritre’ye savaş ilan etti.

etiyopya eritre harita

1998-2000 yılları arasında süren savaşta 80 binden fazla insan yaşamını yitirdi ve yaklaşık bir milyon insan Eritre ve Etiyopya arasındaki sınır bölgesinden kaçmak durumunda kaldı.

5 Temmuz 1998 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi konu ile ilgili acil bir toplantı düzenledi.

Eritre ve Etiyopya arasındaki krizi diplomatik yollarla çözüme kavuşturamayan BM, 9 Nisan 2000 tarihinde 1298 sayılı BMGK kararıyla, iki ülkeye 12 ay sürecek bir askeri ambargo uygulama kararı aldı.

ABD ise, 18 Haziran 2000 tarihinde Cezayir’de barış anlaşması yapılması yönünde bir tavır sergiledi.

2000 yılında iki ülke arasında Cezayir Anlaşması imzalandı. Cezayir Anlaşması’nın maddeleri uyarınca, sınır anlaşmazlıklarının çözülmesi için, 2002 yılında Afrika Birliği Örgütü (ABÖ) bünyesinde kurulan uluslararası sınır komisyonu, krizde kritik bir yerde duran “Badme” bölgesinin ikiye ayrılması kararını aldı. Etiyopya bu kararı tanımadı.

Etiyopya bugüne kadar aidiyeti tartışmalı bölgelerden askerlerini çekmeyi kabul etmedi. Eritre ise, Etiyopya’yı topraklarını işgal etmekle suçladı ve Etiyopya 2002 yılında sınır komisyonunun aldığı kararları koşulsuz olarak kabul edene kadar Etiyopya ile herhangi bir görüşme yapmayı reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.