Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Başbakan May’ın AB’den ayrılık stratejisini “yumuşak” bulan Brexit Bakanı istifa etti

İngiltere’de Başbakan Theresa May hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ile ayrılma sürecini müzakere etmek üzere görevlendirdiği Brexit Bakanı David Davis istifa etti. May’in müzakere stratejisi ile Avrupa Birliği’ne çok fazla taviz verildiğini savunan Davis, “Brexit sürecini bu strateji ile tamamına erdirecek olsam, iyi bir iş yapmış olmazdım” dedi. Başbakan May ise Davis’in yerine, gecikmeksizin atama yaptı; yeni Brexit Bakanı, İskân Bakanı Dominic Raab oldu.

yeni bakan

David Davis, AB ile her koşulda yolları ayırmaktan yana olan Brexit’in “şahin” taraftarlarından. Ancak kabine içinde AB ile ilişkileri tümüyle koparmaktan yana olmayan isimler de var. Nitekim Cuma günü Başbakan May kabine içinde birlik ile Brexit’ten sonra da yakın ilişkiler sağlanması konusunda bir uzlaşı sağlamıştı. Bu uzlaşı çerçevesinde İngiltere ile AB arasında bir serbest ticaret bölgesi yaratılması öngörülüyor. May’in Birlik’e karşı tavrını fazla yumuşak bulan Davis ve diğer “şahin”ler bu uzlaşıdan memnun olmamıştı.

Davis istifa mektubunda, “Şu anda izlenen taktik ve siyaset İngiltere’nin ortak pazar ve Gümrük Birliği’nden ayrılma ihtimalinin giderek azaldığını gösteriyor” diye yazdı ve bu siyasetin İngiltere’yi en iyi ihtimalle zayıf bir durumda bırakacağını ileri sürdü. Bakanın yardımcıları Steve Baker ve Suella Braverman da, istifa etti.

David Davis’in istifası, hem iktidardaki Muhafazakar parti içindeki ayrılık karşıtı milletvekilleri hem de muhalefet tarafından, hükümetin Brexit stratejisine yönelik bugüne kadar ki eleştirilerini haklı çıkaran bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

brexit

BBC’ye konuşan muhafazakar milletvekillerinden Marcus Fysh, May’in Brexit politikasını “tam bir felaket” olarak niteleyip, Başbakan olarak kendisine güven duyduğunu söylemekten imtina etti:

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon da İngiltere hükümetinin tam bir kaos içinde olduğunu ve otoritesini yitirmekte olduğunu savundu:

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de May’i Brexit sürecini yürütememekle eleştirdi. Başbakan May’in bugün Avam Kamarası’nda milletvekillerine Cuma günü kabinenin kabul ettiği planı sunması bekleniyor. Ancak istifaların ardından planının destek bulması güçleşecek gibi görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.