Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı’ndan yoksulluk planı: Yeni sosyal yardım yok, çalışın

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Senatoda yaptığı konuşmada yoksulluk planının tüm hatlarıyla Eylül ayında açıklanacağını ve 2019 yılı itibariyle uygulamaya gireceğini belirtti. Macron söz konusu önlemlerin toplumun tüm dinamiklerini ama özellikle yoksulluk içerisinde yaşayanları ilgilendirdiğini belirtti. Macron planın özünde yeni sosyal yardımlar ya da nakdi yardımlar getirmeyeceğini ama insanları yatırıma ve çalışmaya teşvik edeceğini belirtti.

Macron alacağı önlemleri net olarak belirtmedi fakat Fransız toplumunun içinde olduğu durumu şu şekilde özetledi: “Fransa’da olan şey kader eşitsizliğidir. Doğduğunuz yer, büyüdüğünüz aile ve gittiğiniz okula göre talihiniz çoktan damgalanmıştır. Bu yüzden, sosyal politikanın merkezinde yer alan şey insanların içine doğduğu ve sonsuza kadar damgalandığı koşulları iyileştirmek değil, onları oradan çıkarmaktır”.

Ancak uzmanlar Macron’un halihazırda 76.000 kişiye verilen sosyal gelirin oranını ya da ulaştığı kitleyi artırmak istemediğinin altını çiziyorlar. Macron’un planının insanları çalışmaya ve yatırıma yönlendireceği ve temel haklarını kullanmalarını sağlayacak şekilde düzenlemeler içerdiği ifade ediliyor. Macron’un önerileri arasında şu an için net olan, engelli vatandaşlara verilen maaşlarda 90 euroluk artışa gideceği.

Öte yandan Macron’un hükümeti bu hafta Senato’da iş yaşamının güvencesizleşmesine (prekaryalaşma) karşı yeni önlemler alacağını duyurdu. Fransız Mediapart’a göre bu hükümetin tavrında beklenmedik ani bir değişiklik çünkü daha önce hükümetin işleri güvencesizleştirme yönünde adımlar attığı biliniyor. Bununla ilgili önlemlerin 2019 baharında atılacağı söyleniyor.

Ancak sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ise bu planın zenginlerin planı olduğunu belirtip, Macron’u eleştiriyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.