Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nükleer anlaşmadan çekilen ABD, İran ekonomisini sarsmış durumda

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında ülkesini İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekme ve durdurulan ekonomik yaptırımların tekrar yürürlüğe girmesi kararını almıştı. Aynı zamanda İran ile iş yapan yabancı şirketlere de yaptırımlar uygulayacağını açıklayan Trump, İran’ı ekonomik olarak dizlerinin üzerine çöktürmeye kararlı olduğunun sinyallerini vermişti.

Trump şu ana kadar bu hedefine ulaşmış görünüyor, 2017 yılından beri ekonomik çalkantılar yaşayan İran, ABD’nin politikaları sonucunda ekonomisinde gözle görülür düşüşler yaşamakta.

Kararların alındığı Mayıs ayından itibaren İran riyali büyük değer kaybetmeye başladı. Geçtiğimiz yıl 32.000 İran riyali olan Amerikan doları, şu anda 43.000 riyal etmekte. Kara borsa piyasasında ise İranlılar, Amerikan doları edinebilmek için 85.000 riyale kadar ödemek durumunda.

Deutsche Welle’nin röportaj yaptığı 51 yaşındaki İranlı Azam, ülkenin oldukça depresif bir durumda olduğunu ve gündemin Amerikanın yaptırımları olduğunu söylüyor. 75 yaşındaki babasının damar tıkanıklığından müzdarip olduğunu ve ihtiyacı olan ilacı eczanede bulamadıklarını söyleyen Azam, “son birkaç haftadır Tahran’daki eczanelerde belirli ilaçları bulmak imkansız hale geldi. Babamın ihtiyacı olan Warfarin isimli ilacı satan bir eczane bulmak oldukça zor” diyor.

İran Warfarin isimli ilacı yurtdışından ithal ediyor; son ekonomik kısıtlamalar sonrasında ilacın fiyatı oldukça artmış ve ülkeye giriş miktarı azalmış durumda.

38 yaşındaki Tahranlı iş adamı İsmail’de Deutsche Welle’ye konuşan bir başka İranlı. “Bütün bu yaşananlar hem hayatımızı hem de işlerimizi berbat ediyor. Bizler Hasan Ruhani’yi Batı ile ilişkimizi düzelteceğini söylediği için seçtik. Bizler uluslararası anlaşmanın her şartına uyuyoruz. Amerika’daki bir politik değişimin cezasını neden bizler çekiyoruz?” diyerek serzenişte bulunan İsmail, “Avrupa bizi destekleyebilir ve bundan kendisi de karlı çıkabilir. İran Ortadoğu’da bulunan geniş ve istikrarlı bir ülke” diyerek Avrupa’nın desteğini beklediğini de belirtiyor.

Donald Trump’ın ani bir şekilde tüm kazanımları bırakarak nükleer anlaşmadan çekilmesi ve ekonomik yaptırımları arttırması çoğu uzman tarafından Trump’ın İran ile ilişkileri düzeltmektense, köklü bir rejim değişikliği istediği olarak yorumlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.