Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Starbucks kahve zincirinden çevreci hareket: 2020 itibariyle plastik pipetler yasaklanıyor

Tek kullanımlık plastik tüketiminin çevreye verdiği zararlar sebebiyle, çevre örgütleri ve müşterilerinden gelen istek ve talepleri değerlendiren şirket 28 bin şubede, senede bir milyar pipetin tek kere kullanılıp atılmasına engel olacak.

Sıcak veya soğuk kahvelerini şimdi nasıl tüketeceklerini merak eden fanatik starbucks müşterilerini ise yeni tasarımlarıyla üzmediler. Pipet yerine kapakların ağız bölümü içmek için uygun hale getirilecek. Bebek biberonlarına benzetilen yeni kapaklar yerine frappucino gibi soğuk kahveler için ise özel olarak kağıt pipetler üretilecek.
Resim 1
Starbucks ilk adımda pipetleri yasakladı ancak gelecekte de plastik tüketimini tamamen saf dışı bırakmak için ciddi adımlar atıyor. Plastik bardaklardan kağıt muadillerine geçiş için ar-ge çalışmasına on milyon dolarlık yatırım yapılmış.

Plastiği yasaklayan şehirler ve şirketler

Starbucks’ın kararı, Washington ve Seattle gibi Amerika’nın büyük metropollerinde tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının ardından geldi. Kaliforniya eyaleti de şehirlerini, plastik tüketimine karşı adımlar atması ve uygulamalar başlatması için teşvik ediyor.

Otel zinciri Hyatt tüm plastikleri aşamalı olarak kullanımdan kaldıracağını, McDonalds-İngiltere 2019 itibariyle kağıt pipetlere geçeceğini açıkladı. Plastiği tamamen veya kısmen yasaklayan kurumlar arasında BBC, Alaska Havayolları ve Marriott Otel zinciri de var.

Temiz denizlerin düşmanı plastik

Bilim adamları her yıl denizlere 8 milyon ton plastik atığın atıldığını belirtiyor. Denizlerdeki güncel plastik atık miktarının 150 milyon ton olduğu düşünülüyor. Ocean Conservancy örgütünün tahminlerine göre 10 yıl içinde denizlerdeki plastik atık miktarı 250 milyon tona ulaşacak ve 2050 yılı itibariyle denizlerde balıktan çok plastik olacak.
Youtube’da 30 milyon kere izlenilen ve veterinerlerin burnundan pipet çıkarttığı kaplumbağa, çevreci hareketin sembolü oldu.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=4wH878t78bw

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.