Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

8’i Türk 10 kişiyi öldüren Neo-Nazi NSU örgütü hakkında karar açıklandı

Almanya’da ‘dönerci cinayetleri’ olarak da bilinen son yılların en önemli davası olarak nitelenen ve 8 Türk, 1 Yunan ile 1 Alman polisi seri cinayetlerle öldüren Neo-Nazi grup Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) ile ilgili 5 yıldır süren davada karar çıktı.

Mahkeme heyeti davanın baş sanığı Beate Zschäpe’yi suçlu buldu. Heyet, Beate Zschäpe’yi “10 cinayet, terörist bir örgüte üye olmak ve kundaklama” suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

NSU görsel 2

Ne olmuştu?

2000-2007 yılları arasında 10 kişiyi öldüren 3 kişilik Neo-Nazi NSU grubu 2007 yılında Alman polisinin radarına girmişti. Nerede oldukları ve kimlikleri tespit edilemeyen NSU üyeleri, 2011 yılının Kasım ayında kalkıştıkları bir banka soygunu üzerine polis tarafından takibe alınmış ve hücre evleri tespit edilmişti. Örgütün iki üyesi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt, polisin evi çevrelemesi üzerine intihar etmiş, Beate Zschäpe ise önce benzin dökerek bütün evi yakmış daha sonra da itirafçı olarak polise teslim olmuştu.

Polis, yanan evin enkazından bir adet Ceska 83 marka tabanca çıkarmış ve bu silahın yaşanan tüm 10 cinayette de kullanıldığını tespit etmişti. Beate Zschäpe’de polise bütün cinayetlerden haberi olduğunu, planlamalarını intihar eden diğer iki üyeyle yaptıklarını itiraf etmişti. NSU’nun sağ kalan tek üyesinin tutuklanması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, öldürülen kişilerin ailelerinden olayların aydınlatılmasının bu kadar uzun sürmesinden ötürü özür dilemiş ve devlet tarafından takdim edilecek 12.000 euro miktarında bir yardım parası teklif etmişti.

Öldürülenlerden biri olan Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat bu parayı kabul etmemiş, cinayetin işlendiği caddeye oğlunun adının verilmesini istediğini ve NSU’nun sadece 3 kişiden oluşan bir örgüt olmadığına inandığını söylemişti. İsmail Yozgat, NSU üyesi, destekçisi ve sempatizanı herkesin hukuğun önüne çıkarılmadığı sürece de rahat etmeyeceğini eklemişti.

Ceza ne anlama geliyor?   

Almanya’da müebbet hapis cezası en yüksek ceza. Cinayet gibi ağır suçlarda sanıklara müebbet hapis cezası veriliyor. Müebbet hapis cezasına çarptırılan bir sanığın cezası 15 yıl sonra tecil edilebiliyor. Hükümlü bu talebinin reddedilmesi halinde her iki yılda bir yeniden tecil için başvuruda bulunabiliyor. Ancak mahkeme heyeti Zschäpe’nin durumunda olduğu gibi “suçun ağır olması” kanaatine varıyorsa, bu durumda sanık sadece “yaşının ilerlemiş olması” ya da “ağır hastalık” gibi istisnai durumlarda 15 yıl cezanın ardından tecil talebinde bulunabiliyor. “Suçun ağır olması” kanaatine ise genellikle sanık ya da sanıkların suçu “acımasızca, gaddarca işledikleri ya da kurbana işkence ettiği” durumlarda varılıyor.

Davanın diğer sanıklarından aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben örgütüne silah temin ettiği gerekçesiyle “Cinayete yardım yataklık etmek” suçundan 10 yıl hapis cezası aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.