Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başbakan yetkileri Cumhurbaşkanı’na: Fransa’da Macron yetkileri kendi elinde mi topluyor?

Fransız Mediapart’ın haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron normalde başbakana ait olan ‘milletvekilleri ile doğrudan diyalog kurabilme’ yetkisini kendi üzerine almak istiyor. Bunun için Anayasa’da değişiklik gerekiyor ve bunun sinyali dün Başbakan Edouard Philippe tarafından verildi. Ancak bir çok kişi Macron’un yetkilerini giderek arttırma isteğinden endişeleniyor.

Cumhuriyetçi Parti’den muhalif Bruno Retaillaeu ise şu değerlendirmede bulundu: “Böylesi bir talep tamamıyla fantastik, monarşik bir başkan olmak ona yetmiyor, yetkileri toplayıp hem başbakan hem Cumhurbaşkanı olmak istiyor”. Başbakan Edouard Philippe ise Cumhurbaşkanı’nın milletvekilleriyle doğrudan temas kurmasının önemli olduğunu ve hesap vermeyen, danışmayan başkan imajından sıyrılmak için bir sırası gelmiş bir fırsat olduğunu savundu.

Öte yandan Senato’daki en önemli muhalefet temsilcisi La France Insoumise’in lideri bu kararı olumlu karşılayıp, Macron’un vekillerle temas kurmasını ve onları yanıtlamasını zafer olarak niteledi.

Anayasa’nın 18. Maddesi Cumhurbaşkanı’nın meclis önünde sorumlu olmadığını belirtiyor. Ancak uzmanlar, hali hazırda Cumhurbaşkanı’nın hükümet vasıtasıyla Meclis’e sorumlu olduğunu belirtiyorlar. Paris 1 üniversitesinde görevli Bertrand Mathieu ise bu durumun Başbakanlık makamını zayıflatacağını belirtti. Mathieu bu atılan adımlarla Macron’un Beşinci Cumhuriyet’in temel mantığı olan ‘kurumların eşitliği’ ilkesini değişime uğrattığının altını çizdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.