Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da Odysseia’ya ait en eski tablet bulundu

Arkeologlar, Yunanistan’da, Mora Yarımadası’nın batı kısmında, Olimpiyat Oyunları alanında Homeros’a atfedilen Odysseia destanının 13 dizesinin yer aldığı kil tablet buldular. 14 numaralı bölümden alnan dizeler, Odysseus’in Ithaka adasına, anavatanına dönüşünü anlatıyor.

Tablet, Yunan Arkeoloji Hizmetleri ile Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliği içinde, üç yıllık yüzey araştırmaları sonrasında keşfedildi. Kil tabletin, MS 3. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı, eğer bu tarih doğrulanırsa, Homeros’un Odysseia destanının Yunanistan’da keşfedilen en eski yazılı kaydı olabileceğini açıkladı. 

Destan, 10 yıl süren Truva Savaşı’nın üzerine Yunan kahramanı Odysseus’un 10 yıllık anavatanına dönüş yolculuğunu anlatıyor.  Odysseus, Truva’ya soktuğu içinde askerler gizlenen dev atla ve bu sayede gerçekleşen şehri düşürme planıyla tanınıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.