Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Damızlık Kızın Öyküsü’nün yazarı Atwood’dan Arjantin hükümetine yanıt: Kürtajı yasaklamak köleleştirmekten farksız

Arjantin Devlet Başkanı Yardımcısı Gabriela Michetti’nin, kadınlara kürtaj hakkı verilmesinin hiçbir koşulda kabul edilemeyeceği yönündeki tartışmalı ifadelerine, Kanadalı feminist yazar Margaret Atwood’dan yanıt geldi.

“Damızlık Kızın Öyküsü” (The Handmade’s Tale) kitabının yazarı Atwood, ülkedeki kürtaj yasasının değiştirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğü 25 Haziran tarihinde Twitter’dan yapmış olduğu “Her yıl yasal olmayan kürtajlar sonucunda hayatını kaybeden binlerce kadının sesine kulak verin. Arjantin kadınlarına seçme şansı verin!” şeklindeki paylaşımıyla Senato Başkanı ve Başkan Yardımcısı Gabriela Michetti’ye seslenmişti.

Michetti bu çağrıya, kürtajın bir seçenek olmadığını söyleyerek yanıt verdi. La Nacion programına katılan Michetti, görüşmecinin “Tecavüz söz konusu olsa dahi mi?” şeklindeki sorusuna da “Evet. (Böyle bir durumda) Hamileliğin durumuna göre doğacak çocuğun evlatlık verilmesi düşünülebilir, bir psikoloğa danışılabilir ya da başka şeyler yapılabilir, bilemiyorum.” şeklinde yanıt verdi.

Programın ardından UNO Santa Fe gazetesi Atwood ile yeniden temasa geçerek kendisine Michetti’nin yorumuyla ilgili ne düşündüğünü sordu. Atwood, Michetti’ye yanıt olarak yazdığı yazısında Michetti’ye, kadınları hamileliklerini sürdürmeye zorlamanın onları köleleştirmekten farksız olduğunu savunarak yanıt verdi.

Atwood’un “Köle Devleti mi?” başlıklı yazısından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

“Çocuk isteyip istemedikleri konusunda karar verme hakkı olmayan kadınlar köle durumundadır çünkü devlet, onların bedenlerinin mülkiyeti ve onunla ne yapacakları konusunda hak iddia etmektedir.”

“Çocuk, hayatın sunduğu bir armağandır ancak bu armağanın bir alıcısı da olmalı. Redddedilemeyecek olan bir hediye, hediye değil ancak bir tiranlık belirtisi olabilir.”

“İstiyorsanız doğumu dayatabilirsiniz Arjantin (devlet) ama bunun adını doğru koyun. Bu, kölelik düzenidir.”

Dizi olarak televizyona da uyarlanmış olan Damızlık Kızın Öyküsü’nde, kadınların doğurganlığını kaybettiği bir toplumda doğurganlığını yitirmemiş olan kadınların köle olarak üst düzey bürokratlara çocuk yapmak üzere satıldığı bir distopya anlatılıyor.

Arjantin’de kürtajın yasalaştırılması için hazırlanan 3 Temmuz’da milletvekillerinin onayından geçtikten sonra 10 Temmuz’da Komisyon’un önüne geldi. Tasarı 8 Ağustos’ta senatörler tarafından oylanacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.