Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de protestolarla karşılanan Trump, Brexit stratejisini eleştirerek ev sahibesini zor durumda bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ziyareti geniş katılımlı protestolar eşliğinde başladı. Londra’da Parlamento meydanında toplanan kalabalık, 6 metre yüksekliğindeki, altı bezli ve Trump’ın Twitter kullanımına atfen eline bir cep telefonu tutuşturulan ‘Bebek Trump’ balonunu uçurdu. Birçok farklı kadın hareketi de Trump’a karşı ayrı bir kadın protestosu örgütledi. Gösterilerin Trump’ın ziyareti boyunca hafta sonunda da devam etmesi bekleniyor.

Trump 1

 

 

Trump ve eşi Melania bugün (13 Temmuz) İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşme ardından Beş Çayında Buckingham Sarayı’nda İngiltere Kraliçe’si tarafından ağırlanacak, ardından hafta sonunu kendi golf tesislerinin de bulunduğu İskoçya’da geçirecek.

Trump, dün İngiliz bulvar gazetesi Sun’a verdiği ve bugün yayınlanan mülakatında ev sahibesi Theresa May’in Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci (Brexit) için hazırladığı yol haritasının ABD ile İngiltere arasında planlanan serbest ticaret anlaşmasının sonunu getirebileceğini söyledi.

Trump ayrıca hafta başında Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa eden ve muhafazakar parti içinde kendisi gibi May’in planlarına karşı olan Brexitçi kanadı örgütleyerek parti liderliğini zorlaması beklenen Boris Johnson’a da övgüler düzdü. Trump “ev sahibemle yarıştırmış gibi olmak istemem ama, şunu söylemeliyim ki bence [Johnson] müthiş bir başbakan olur, gereken her şeye sahip” ifadesini kullandı.

Amerikan Başkanı Theresa May ile ortak basın toplantısında kendisine bu röportaj sorulduğunda ise, Sun’ın haberinin “sahte” sayılması gerektiğini zira İngiltere Başbakanı hakkındaki övgü dolu sözlerini yayınlamadıklarını ileri sürdü. Trump’ın diplomatik temaüle yakışmayan bu tavrını Evening Standart gazetesi hicivli bir başılıka eleştirdi. Trump ve May’in ikili fotoğrafı ile manşetine taşıyan gazete, Trump’ın ziyaretin başında sarf ettiği “İngiltere ile ilişkilerimiz çok iyi” sözlerini “Sahte haber” diye verdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.