Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı

Bugün 2 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi daha Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnamelere göre Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı kuruldu.

Kararname ile kurulan başkanlıklar Cumhurbaşkanlığına bağlı olacak. Kararnameye göre Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın görevleri şunlar olacak:

– Kamu, özel ve yurt dışı arşivlerinde bulunan devlet, millet hayatını ilgilendiren belgeleri tespit ve tescil edecek, sertifikalandıracak, gerektiğinde ise satın alarak devlet arşivlerine kazandıracak.

– Arşiv belgelerinin tahribini önleyecek tedbirleri alacak, arşiv laboratuvarı kuracak veya laboratuvar hizmeti satın alacak; bunların tamir, konservasyon ve restorasyonunu yapacak.

– Arşivlerde gerçekleştirilecek mikrofilm ve dijitalleştirme faaliyetleri ile yenilikçi tekniklerin uygulanması için çalışma yürütecek. Devlet Arşiv Ağını ve Devlet Arşivi Veri Merkezini oluşturup koordine edecek.

– Mustafa Kemal Atatürk ve sonraki Cumhurbaşkanları dönemlerine ait bilgi, belge, eşya, fotoğraf ve benzeri kaynakları derleyip arşivleyecek.

Kararname ile ayrıca Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı, Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı, Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Dış İlişkiler ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı da Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı olarak çalışacak.

Kurulan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın görevleri ise, Cumhurbaşkanlığına bağlı saray, köşk ve kasırlar ile bunlara bağlı taşınmaz kültür varlıklarının tespiti, tasnifi, muhafaza ve restorasyonu olarak belirlendi.

Bu başkanlık aynı zamanda müzelerin tanıtılması, ziyaretçilere açık tutulması ve onarım konusunda da yetkili olacak.

Kararnameler ile 1 hafta önce getirilen hükümler değiştirildi

1 hafta önceki kararnamelerde getirilen hükümlerin bazıları dün yayımlanan yeni kararnamelerle değiştirildi. 703 sayılı kararname ile rektörlük atamaları için profesör olmak şartının kaldırılması hükmünden vazgeçildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre rektörler en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Yine Bir önceki Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle genel müdürlükleri ve tüzel kişilikleri lağvedilen Devlet Tiyatroları dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle, eski statülerine getirildi. Her iki kurum yeniden tüzel kişilik olarak tanımlanırken, kurumlara tüzel kişilik statüsü sağlayan Edebi Kurul ve Sanat ve Yönetim Kurulu da yeniden tanımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.