Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da gardiyanların, “konuşabiliyorsa nefes alıyordur” dediği tutuklunun ölüm anlarının videosu yayınlandı

Avustralya’nın en büyük şehri Sidney’de 2015 yılında 26 yaşındaki David Dungay Jr. isimli  26 yaşındaki Avustralya yerlisi tutuklu bulunduğu hapsihanede yaşamını yitirmişti. Gencin hücresine gardiyanlar tarafından yapılan baskın sırasında kafasının yatağa bastırılması sonucu nefesiz kalarak öldüğü iddia ediliyordu. Dungay’in son anlarını ve gardiyanların şiddetini ortaya koyan video yayınlanınca ülkede yeni bir tartışma başladı.

Avukatının şizofreni ve astım hastası olduğunu açıkladığı David Dungay Jr. hücresinde bisküvi yemeyi bırakmadığı için gardiyanların saldırısına uğruyor ve gardiyanlar genç tutuklunun kafasını yatağa bastırarak şiddet uyguluyor. Nefes alamadığı sesinden de anlaşılan Dungay tam 12 defa nefes alamıyorum demeye çalışsa da gardiyanlardan birinin “konuşabiliyorsa nefes alıyordur” dediği net bir şekilde duyuluyor. 26 yaşındaki Dungay’in olaydan bir saat sonra yaşamını yitirdiği biliniyor. Avustralya yerlilerine emniyet güçleri tarafından uygulanan abartılı şiddet ve toleranssız yaklaşımlar çok uzun süredir ülkede tartışma konusu. Pazartesi günü mahkemede ilk kez yayınlanan bu görüntüler sonrasında olaya karışan gardiyanların ve hapishane yöneticilerinin yargılanmasına devam edilirken Avustralya’da ırçılık konusu giderek daha fazla tartışılacağa benziyor. Avustralya nüfusunun artık sadece yüzde üçünü oluşturan yerli halklar hapishanede bulunan Avustralyalıların yüzde 27’sini oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.