Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evren avcıları: Rus bilim insanları dağların derinliklerinde ne yapıyorlar?

Rusya’nın güneyindeki dağların derinliklerinde bilim insanları evrenin çeşitli noktalarından gelen nötrinoları (elektrik yükü olmayan atomaltı parçacıklar) yakalamaya bir anlamda onları avlamaya çalışıyorlar. New York Times’in haberine göre Rusya’nın güneyinde Gürcistan sınır bölgesinde yer alan Kafkas dağlarında, Rus bilim insanları nötrinolar üzerine çalışma yürütüp bunları sensörler yardımıyla tespit etmeye çalışıyorlar.
pos_Neutrino

Neytrino kasabasında Rus bilim insanları yaklaşık 50 yıldır evrenin nötrino adı verilen bu gizemli parçacıklarını yakalamaya çalışıyorlar. Buradaki çalışmalar Baksan Nötrino İzleme Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Merkez dağın içine inşa edilmiş 2 mil derinliğindeki tüneller ve odalardan oluşuyor.

3

2

Nötrinolar atomaltı parçacıkları olan elektron, proton ya da nötron gibi elektrik yüklü olmadıkları için, evrendeki hiç bir elektromanyetik bölgeyle temas etmeden doğrudan dünyaya ulaşabiliyor. Bu durumda onları tespit edebilirseniz, nereden geldiğini öğrenebilir ve evren hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu konuda Baksan Nötrino İzleme Merkezi tek değil. Antarktika’da IceCube Merkezi, Japonya’da Ikeno Dağı içerisinde inşa edilen merkez de aynı şekilde bu görevi ifa ediyorlar.

4
Antarktika’da yer alan IceCube Nötrino İzleme Merkezi

Nötrinolar evrendeki tüm düzenli maddelerden (elektron, nötron ve diğer maddeler) çok daha fazlalar. Evrende düzenli maddelerin milyarca katı kadar nötrino olduğu iddia ediliyor. Nötrinoların tespiti ve geldikleri yerin bulunması durumunda, bilim insanları evrenin doğasıyla ilgili yepyeni bilgilerin sağlanacağı görüşündeler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.