Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IMF Donald Trump’ın başlattığı ‘ticaret savaşı’nın küresel ekonomiye maliyeti hususunda uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ‘ticaret savaşı’nın küresel ekonomiye 430 milyar dolar maliyeti olacağı uyarısını yapıyor.

Donald Trump’ın Mart 2018’de Çin’den ithal edilen alüminyum ve çelikten alınan gümrük vergisini sırasıyla %10 ve %25 oranında artırmasıyla başlayan ABD-Çin arasındaki ticari gerilime Çin ABD kökenli 128 ürüne yüzde 15-25 arasında ek gümrük vergisi koyarak dahil olmuştu. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarla ticari gerilim adeta ticaret savaşına dönüştü ve iki ülke de birbirlerinden ithal ettikleri ve gümrük vergisini artırmayı planladıkları ürünlerin listesini açıkladı.

Ülke ekonomilerinin girift bir yapıda olduğu düşünüldüğünde ABD ile Çin gibi iki büyük ekonomi arasındaki bu gerilim sonucunda ürün fiyatlarının artmasından küresel piyasa içerisindeki diğer ekonomilerin de olumsuz bir biçimde etkileneceği öngörülebilir.

The Guardian’da yer alan habere göre, Birleşik Devletler ile dünyanın geri kalanı arasında yükselen ticari gerilim, küresel ekonomiyi 430 milyar dolar zarara uğratabilir.  IMF’ye göre, ekonomik gerginliğin tırmanışından bütün ekonomiler zarar görecek olmakla birlikte, Birleşik Devletler, küresel pazarda onun ihracat vergilerinin göreceli olarak daha yüksek oranda artması sebebiyle, kendisini bu küresel ekonomik gerginliğin odağında bulabilir. Birleşik Devletler ekonomisi özellikle bu yüzden korunmasız durumda.

abd-cin-bayrak

IMF’nin açıklamasına göre, korumacı tedbirlerin artması yatırımların önünü kapatabilir, küresel kaynak zincirini bozabilir, üretici teknolojilerin yayılmasını yavaşlatabilir ve tüketim maddelerinin fiyatlarının artmasına sebep olabilir.

IMF, ticaret savaşının dünya ekonomisi açısından taşıdığı risklerin altını çizmesine rağmen, bu yıl ve gelecek yıl için %3.9’luk küresel büyüme tahminini değiştirmedi. Buna karşın, politik tansiyonun yükseldiği ve büyümenin zayıfladığı AB, Birleşik Krallık ve Japonya için keskin bir ekonomik yavaşlamanın varlığı açığa çıkıyor.

2018’in ilk çeyreğindeki zayıf ekonomik büyümenin bir sonucu olarak, Birleşik Krallık’taki ekonomik büyümenin %1.4’e kadar yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Almanya, Fransa ve İtalya da bu yıllık büyümesinde keskin bir düşüş yaşamakta. Euro bölgesinde ise, bu yıl büyümenin %2.2’ye kadar yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.