Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da 5 binden fazla takipçisi olan hesaplar “medya kuruluşu” sayılacak, “yalan haber” yayanlar kapatılacak

Mısır’da parlamento, Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin medya üzerindeki kontrolünü genişleten, ifade özgürlüğünü daha da kısıtlaması muhtemel yeni bir yasa tasarısını kabul etti. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacı taşıdığı ileri sürülen yasa tasarısı, “yalan” ya da “sahte” haberler yapan televizyon ve gazete gibi geleneksel medya organlarına ceza verilmesini öngörüyor. Tasarı ayrıca sosyal medyada 5 binden fazla takipçisi olan hesapları birer medya kuruluşu sayarak Mısır’ın RTÜK’ü işlevi gören Devlet Medya Düzenleme Yüksek Konseyi’nin denetimine tâbi kılıyor. Bu kapsama Twitter, Facebook, Youtube, İnstagram vb. kullanıcılarının yanısıra her tür internet sitesi ve kişisel blog da alınmış durumda. Konsey, söz konusu tasarı ile “yalan haber” ya da “asılsız bilgi” yayan, yasalara aykırı görüş bildiren ve/veya şiddet ve nefret söylemi içeren paylaşımların yer aldığı her tür kişisel ya da kurumsal hesabı kapatma yetkisine kavuşturuluyor. Tasarıda Konsey’in onayı dışında uydu vericisi ithal edenlere de beş yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

mısır parlamento

596 üyeli parlamentonun üçte ikisinin onayladığı tasarı, Devlet Başkanı Sisi’nin imzalaması ardından yürürlüğe girecek.

sisi

Halen 30 gazetecinin hapiste olduğu Mısır, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Uluslararası Basın özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke içinde 161. sırada (Türkiye bu endekste 157. sırada). Kasım 2013’te her tür kamuya açık toplantının yasaklanmasından bu yana, özellikle Twitter ve Facebook, kamusal tartışmalar için son platformlar olarak işlev görüyor. Ülkede 500’ü aşkın internet sitesi erişime kapatılmış durumda. Parlamento geçen ay da ülke ekonomisine ya da güvenliğine zararlı sayılan her tür internet sitesi ve kişisel sosyal medya hesabının kapatılmasına ve sahiplerinin hapis cezasına çarptırılmasına olanak tanıyan bir yasayı daha kabul etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.