Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da “yasadışı” ilan edilen Yehova Şahitleri Finlandiya’ya kaçıyor

Rus Yüksek Mahkemesi’nin “aşırılıkçı” örgüt ilan ettiği, bir Hristiyan mezhebi olan Yehova Şahitleri, geçen yılın Nisan ayından bu yana Rusya genelinde tutuklamalar ve yasaklamalar ile karşı karşıya.  Kremlin’in yakın müttefiki olan Ortodoks Kilisesi’nin Yehova’nın Şahitleri’ni sapkın bir mezhep olarak görmesi de grubu kolay bir hedef haline getirdi.

Kararın ardından yaklaşık 300 aile Finlandiya’ya sığınma başvurusunda bulundu. The New York Times’a yansıyan habere göre; birçok aile, savaştan kaçan Suriyeli mültecilerle beraber kamplarda kalıyor.

Rusya Yüksek Mahkemesi’nin verdiği karar, Rusya genelinde sert bir müdahale başlattı. St. Petersburg yakınlarındaki Yehova Şahitleri genel merkezine operasyon düzenlendi, ülkenin dört bir yanındaki ibadethaneler polis tarafından basıldı ve Rusya’da ikamet eden çok sayıda mürit tutuklanarak cezaevine konuldu.

 

58f9971dc46188bf5d8b460f

“Believing in Russia – Religious Policy after Communism” (Rusya’da İnanç – Komünizm sonrası Din Politikası”  kitabının yazarı Geraldine Fagan konuya ilgili yaptığı açıklamada; “geçtiğimiz yıl Yehova Şahitleri organizasyonuna düzenlenen operasyonlar şüphesiz, Sovyet döneminden bu yana Rusya’da yaşanan, dini özgürlüğe yönelik en ciddi baskıdır” dedi.

Yehova Şahitleri ise dini öğretileri gereği, politika ile ilgilenmiyorlar ve sadece Kutsal Kitap’ın öğretileri ile yaşamaya çalışıyorlar. Ancak grubun karargahının Amerika Birleşik Devletleri’nde olmasının, Ortodoks Kilisesi’nin ve Rus Hükümeti’nin gözünde Yehova Şahitleri’ni kolay bir hedef haline ve “olağan şüpheli” konumuna getirdiği iddia ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.