Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ürdün’deki Siyah Çöl’de 14.400 senelik ekmek kırıntıları bulundu

Ürdün’ün kuzeydoğu bölgesindeki bir arkeolojik sitede arkeologlar, 14.400 sene önce pişirilmiş bir ekmeğin kalıntılarını buldu. Devrim niteliğindeki kazılar Homo Sapiensler’in ekmek yapımına başlamalarını, günümüze kadar oluşan konsensustan tam 4.000 sene önceye götürüyor .
Doğada buldukları tahılların keşfiyle beraber Neolitik dönemin avcı toplayıcılarının ilkel tarım faaliyelerine giriştikleri düşünülüyor. Dönemin ilerki yıllarında başlayacak çiftçilik devriminin öncüsü ekmek yapımı olarak görülüyor. 
Bulunan 24 ekmek kalıntısı içerisinde arpa, küçük kızıl buğday ve yulaf ayırt edilmiş. Bu tahılların hepsi pişirilmeden önce öğütülmüş, elekten geçirilmiş, hamuru yoğurulmuş ve açık ateşte pişirilmiş . Kopenhag Üniversitesi arkeoloğu Amaia Arranz Otaegui buluşlarının önemini şu şekilde açıkladı: “Ekmek üretimininin tarıma öncülük ettiğini düşünüyoruz. Doğada bulunan tahılları, yiyeceğe döndürecek kadar manipüle etmeyi öğrenmiş insanın bu faaliyetinin, tarıma geçişin öncüsü olup olmadığı bilim insanlarının bundan sonra çözmesi gereken soru”.
RESİM1
Kopenhag Üniversitesi arkeologu Tobias Richter ise bulguyu şu şekilde değerlendirdi: “Ürdün’de o dönemde yaşamış olan insanlar geçiş döneminde yaşadıkları için araştırmacılar için ayrı bir önem taşıyorlar. Hem göçebelikten daha yerleşik hayata geçiş yaptıkları için hemde o dönemin küçük kabilelerinden daha büyük topluluklara geçerek, bilgi birikiminin akışını sağladıkları için. O bölgede keşfedilen bazı aletler tarıma yakın faaliyetler içinde olduklarının sinyallerini gönderiyordu”.

Mikroskobik inceleme Siyah Çöl yerlilerinin 95 farklı bitki kullandığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.