Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, rahip Brunson’ın tahliye edilmemesine “rezalet” dedi ve Erdoğan’dan harekete geçmesini istedi

Ekim 2016’dan beri tutuklu bulunan İzmir’deki Diriliş Kilisesi papazı Andrew Craig Brunson’ın dün (Çarşamba) görülen duruşmasında tutukluluğuna devam edilmesi kararı verildi. 16 Nisan’da ilk kez hakim karşısına çıkan Rahip Brunson hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ın tahliye edilmemesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hesabını ekleyerek, twitter üzerinden tepki gösterdi:

“Türkiye’nin saygıdeğer Rahip Andrew Brunson’ı serbest bırakmayacak olması tam bir rezalet. Kendisi çok uzun suredir rehin tutuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu muhteşem Hristiyan eş ve babanın serbest kalması için harekete geçmeli. Kendisi yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var.”

20 yılı aşkın bir süredir İzmir’de yaşayan Andrew Brunson ve eşi Norine İzmir’de bir Protestan Kilisesi’nin başındaydı. 7 Ekim 2016’da eşi ile birlikte gözaltına alınan Brunson’un eşi daha sonra serbest bırakılmıştı. Brunson ise terörist faaliyetlerde bulunmakla suçlanıyor.

“Askeri casusluk” suçlamasıyla yargılanan Brunson’a yönelik davanın İzmir Aliağa’da yapılan ilk duruşmasında Brunson, “Kiliseme hiçbir zaman siyaset sokmadım” diyerek suçlamaları reddetmişti.

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de gerilmesine sebep olan Brunson davasında, ABD Başkanı Donald Trump Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Washington’da yaptığı görüşmede rahibin serbest bırakılmasını bizzat istemişti.

Trump daha önce de, Nisan ayında Brunson’a destek için tweet atarak “o casussa ben ondan daha çok casusum” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.