Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz vatandaşı Naa’imur Zakariyah Rahman, Theresa May’e karşı suikast planı hazırlamaktan suçlu bulundu​

​BBC’nin haberine göre, Naa’imur Zakariyah Rahman isimli 20 yaşındaki İngiltere vatandaşı, Çarşamba günü Londra’nın Old Bailey mahkemesi tarafından İngiltere Başbakanı Theresa May’e karşı suikast planı hazırlamak nedeniyle suçlu bulundu. Rahman’ın cezası ileri bir tarihte açıklanacak.
​Zakariyah Rahman ve Mohammed Aqib Imran geçtiğimiz yıl polisin dinleme ağına takılmış ve bir terör saldırısı hazırlığı içinde olduklarından şüphelenilmişti. Dinleme ve takip sonucu Imran’ın Theresa May’in 10 numaralı Downing Sokağı’ndaki dairesini havaya uçurup, başbakanı da ölene kadar bıçaklamak istediği ortaya çıkarılmıştı.
​Imran ile bağları olan Zakariyah Rahman için ise gizli servis devreye girmiş ve bir gizli servis ajanı Rahman’a kendisini Suriye’de IŞİD için çalışan bir terörist olarak tanıtarak suikast planı hakkında bilgi almak ve destek olmak istediğini söylemişti. Gizli servisin ifadesine göre, Kasım 2017 tarihinde, gizli servis ajanıyla içinde patlayıcıların olduğunu sandığı çantayı almak için buluşan Rahman, olay yerinde tutuklanmadan hemen önce Theresa May’in ofisini havaya uçurmak istediğini de gizli servis ajanına sözlü olarak tekrar etmiş.
​Rahman’ın aleyhinde gizli servis ajanıyla Telegram isimli şifreli mesajlaşma uygulamasında konuştuğu bazı konularda mahkemeye sunuldu. Rahman, mesajlarında Manchester Meydanı’nda yaşanan bombalı saldırıları yapanları överken, Libya’ya gidip IŞİD’e katılmanın en büyük hayali olduğundan da bahsediyor. İngiliz gizli servisi mahkemeye, Rahman’ın Theresa May’in konutunun etrafında gözetlemeler yaparken çekilmiş bir videosunu da sundu.
​Sunulan deliller sonucunda, Old Bailey mahkemesi Rahman’ın suçlu olduğuna karar verdi.
​Suçlamalar karşısında Rahman, söylediklerinin ve fikirlerinin sadece fantezi olduğunu ve asla planlarını hayata geçirme niyeti taşımadığını söylüyor. İngiliz gizli servisi ve polis teşkilatına göreyse, Rahman tutuklanmasaydı birkaç gün içerisinde planlarını hayata geçirecek ve İngiltere tarihinin en korkunç terör saldırılarından birini gerçekleştirmiş olacaktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.