Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de ayrımcılık hukuki hale geldi: Parlamento, tartışmalı “Yahudi Ulus Devlet Yasası”nı kabul etti

İsrail parlamentosu bu sabaha karşı (19 Temmuz) 55’e karşı 62 oyla “Yahudi Ulus Devleti” yasa tasarısını kabul ederek, 70 yıllık fiili durumu hukuki hale getirdi. Buna göre, İsrail artık resmen bir Yahudi devleti ve “kendi kaderini tayin” de sadece Yahudilere tanınacak bir hak. Düne kadar İbranice ile eşit konumda resmi dil kabul edilen Arapça da, anayasaya eşdeğer bir temel yasa olarak kabul edilen tasarı ile statüsünü kaybediyor. Yahudi Ulus Devleti yasası, Yahudilerin en eski sembollerinden Yedi Kollu Şamdan’ı (menorah) devletin resmi sembolü, “birleşik ve bütün” Kudüs’ü de devletin resmi başkenti olarak “anayasal statüye” kavuşturuyor; Yahudi takvimini, İsrail’in kuruluş gününü ve Yahudi bayramlarını ulusal semboller olarak belirliyor.

netanyahu

Dün başlayıp tartışmalarla sabahın erken saatlerine dek uzayan oturumda, Arap milletvekilleri protesto için yasa metnini yırtıp atarken, oylama sonucunu “İsrail Devleti için dönüm noktası” ilan eden Başbakan Benyamin Netanyahu muzafferdi; “Varoluşumuzun kurucu ilkesini bu yasa ile sabitleştirdik. İsrail Yahudi halkının ulus devletidir ve tüm vatandaşlarının haklarına saygı gösterir.” Netanyahu İsrail’in Ortadoğu’daki haklara saygılı tek devlet olduğunu da iddia ederek, “geçtiğimiz yıllarda varoluşumuzun temel prensiplerini sorgulayıp altını oymaya çalışanlar oldu. Bugün ülkemizi, dilimizi, marşımızı ve bayrağımızı yasa olarak koyduk.”
İsrail vatandaşı Arap milletvekilleri Ahmed Tibi ve Ayeda Touma-Souliman ise, salondan ayrılırken Netanyahu’ya seslenerek kabul edilenin bir apartheid yasası, ırkçı bir yasa olduğunu söylediler. Netanyahu ise, “Ortadoğu’nun tek demokratik ülkesi hakkında böyle konuşmaya nasıl cüret edersiniz?” diye yanıt verdi.
İsrail merkezli Barış Şimdi (Peace Now) adlı sivil toplum kuruluşu (STK) protesto amacıyla parlamento önüne siyah bayrak asarken, J Street adlı bir başka STK’nın temsilcisi Jeremy Ben-Ami, yasanın tüm vatandaşlara eşit haklar tanıyan İsrail’in Bağımsızlık Deklarasyonu ile çeliştiğini, Arap vatandaşların ve diğer azınlıklara asla eşit vatandaşlar olmayacakları mesajı verildiğini söyledi.
Yazılı anayasası bulunmayan İsrail’de devletin işleyişi ve insan hakları “temel yasalar”la garanti altına alınıyor. Ortadoğu’daki tek işleyen demokrasi olduğu iddiasındaki İsrail devleti, Arap vatandaşlarına ayrımcılık yaptığı eleştirilerine Bağımsızlık deklarasyonunu öne sürerek karşı çıkıyor, Arap vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkı bulunmasını da örnek gösteriyordu. Ancak seçme seçilme hakkı dışında kağıt üzerindeki eşitlik vaatleri, çeşitli başka düzenlemelerle hayata geçirilmiyor. Örneğin Arap vatandaşları zorunlu askerlikten muaf ama sosyal yardımların çoğu için askerlik yapma şartı aranıyor. Ya da Vatandaşlık ve İsrail’e Giriş Yasası uyarınca, İran, Irak, Afganistan, Lübnan, Suriye, Pakistan, Yemen, Sudan, Libya ve Filistin Yönetimi’nden biriyle evlenen İsrail vatandaşı, eşine otomatik olarak vatandaşlık izni çıkartamıyor. Ayrıca 2002’den bu yana meclisteki Arap temsilini ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir dizi yasa da çıkartılmış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.