Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yine ağız değiştirdi, bu kez ABD seçimlerine müdahaleden bizzat Putin’i sorumlu tuttu

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın 2016’daki Amerikan seçimlerine müdahalesi konusundaki fikirlerini yine değiştirdi. Amerikan Başkanı artık hem Rusya’nın sürece müdahale ettiğini düşünüyor, hem de bu müdahaleden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sorumlu tutuyor.
Pazartesi günü Helsinki’de Putin’le biraradayken Amerikan istihbarat servislerinin aksi yöndeki bulgularını önemsizleştirip “Rusya’nın müdahalesi için sebep göremiyorum” diyen Trump, aldığı sert tepkiler üzerine çark etmiş, ülkesine dönünce “Dilim sürçtü, Rusya’nın müdahale etmemesi için sebep göremiyorum, demek istemiştim” diyerek kendi kendini tekzip etmişti. Trump dün (18 Temmuz) ise bir geri adım daha attı ve CBS televizyonuna verdiği mülakatta seçimlere müdahale konusunda “ülke yönetiminden o sorumlu olduğu için, tıpkı kendimi de bu ülkede olanlardan sorumlu tuttuğum gibi, Putin’i sorumlu tutuyorum” dedi.
Başkan Trump, Helsinki’deki başbaşa görüşme sırasında mevkidaşına “bu tür müdahaleleri kabul edemeyeceğimiz gerçeğini güçlü şekilde” ilettiğini de söyledi. Ancak Trump, programın sunucusu Jeff Glor’un yaptığı “Amerikan istihbarat servislerinin değerlendirmesi doğru ise o zaman Putin yalan söylüyor demektir” çıkarımına katılmadı: “Yalan söyleyip söylemediği kısmına girmek istemiyorum. Sadece istihbarat servislerimize bu haliyle güvendiğimi söyleyebilirim.”

“Büyük sonuçlar alacağız”

CBS’teki bu program öncesinde Beyaz Saray da Trump’ın yine Rusya ile ilgili bir başka açıklamasını düzeltmekle meşguldu. Ulusal İstihbaratın başındaki isim Dan Coats Rusya’nın hâlâ ABD’yi hedef aldığını duyurmuş, fakat ABD Başkanı gazetecilere buna inanmadığını söylemişti. İki saat sonra gazetecilerin karşısına çıkan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın başka bir soruyu yanıtladığı için yanlış anlaşıldığını belirtti.
Öte yandan Trump Çarşamba sabahı bir dizi Twitter paylaşımı ile Helsinki zirvesini kendi yorumlarıyla aktarmayı sürdürdü: “İstihbaratın üst düzey isimlerinde bir sürü insan Helsinki’deki basın toplantısı performansıma bayıldı. Öncesinde Putin ve ben bir sürü önemli konuyu tartıştık. Boks müsabakası görmek isteyen birçok nefret edeni rahatsız edecek şekilde çok iyi anlaştık. Büyük sonuçlar alacağız!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler