Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin “Rus ajanı” olmakla suçladığı Maria Butina’nın profili: Tipik bir casusa benzemiyor

Maria Butina, ABD’de Rusya adına casusluk yaptığı iddiasıyla Pazar gününden bu yana gözaltında tutulan bir Rus vatandaşı. Savcılık, 29 yaşındaki Butina’nın Amerikan siyasetinde nüfuzlu kişi ve gruplarla ilişkiler kurarak Rus devleti temsilcilerine istihbarat sağladığını ve Amerikan siyasetini Rusya Federasyonu’nun çıkarları doğrultusunda etkilemeye çalıştığını ileri sürüyor.

Ama ABD’deki faaliyetlerini en az dört yıldır sürdürmekte olduğu anlaşılan Butina, gölgede kalmayı seven tipik bir “gizli” casusa benzemiyor. Butina’nın hem sosyal hem de geleneksel medyadaki profili hayli aktif: Radyo ve televizyon programlarına katılmış; en az 11 bin tweet atıp, Youtube’a 100 video yüklemiş; Facebook’ta 4700 arkadaşı, Linkedin’de hesabı ve bir de internet blogu var.

Butina NRA, Cumhuriyetçi Parti ve Trump ailesi ile de bağlantı kurmuş

Butina’nın sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları inceleyen New York Times gazetesi Rus kadının, ülkesinde bireysel silahlanma hakkı için kampanya yürüten ‘Right to Bear Arms’ (Silah bulundurma hakkı) adlı bir grup kurduğunu ve  2014 yılında Amerikan GQ dergisinin Rusya edisyonu için elinde silahla poz verip görüş beyan ettiğini yazıyor. ABD’nin en büyük silah lobisi Ulusal Silah Birliği (NRA) ile de bağlantıya geçen Butina, 2015 yılından itibarense artık Amerika’dan –yine sık sık elinde silahla- fotoğraflar paylaşmaya başlıyor. Nitekim mahkeme kayıtlarında Butina’nın NRA’e Cumhuriyetçi Parti üyesi siyasetçilerle bağlantı kurmak için sızdığı belirtilmiş. Üst düzey NRA yetkilileri ile sosyalleşip arkadaşlık eden Butina’nın Facebook hesabından paylaştığı fotoğraflarda Cumhuriyetçi Parti’nin South Dakota’daki bir gençlik kampına katıldığı, Wisconsin Valisi Scott Walker’ın da aralarında bulunduğu ABD’nin tanınan siyasetçileriyle bir arada pozlar verdiği görülüyor. Butina, Temmuz 2015’teki bir etkinlikte ise, o dönem Başkan adayı olan Donald Trump’a Rusya’yla ilgili görüşlerini soruyor. Bir sonraki yıl da NRA toplantısında Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. ile görüşüyor.

Dava dosyasında Butina’nın, Güney Dakota’da Muhafazakâr Parti çevreleri için lobicilik yapan Paul Erickson ile beraber yaşadığı belirtilmiş. Savcılıktan yapılan açıklamada Butina’nın, 56 yaşındaki Erickson hakkındaki ayrı bir yolsuzluk soruşturması için Federal yetkililerle işbirliği yapmayı kabul ettiğini duyuruldu.

Butina’nın Rus bağlantıları da oldukça yüksek profilli 

Butina’nın Rus kontaklarına gelince: ABD medyasına göre bağlantılı olduğu, talimat alıp bilgi verdiği bir numaralı isim, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisinden eski senatör olan ve eski Rusya Merkez Bankası yöneticilerinden Alexander Torshin. Torshin geçen Nisan ayında ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınmış bir isim.

FBI’ın incelediği Butina’ya ait elektronik cihazlarda ise Rus kadının Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la da bağlantısı var. Kislyak Rusya’nın 2016’daki ABD seçimlerine müdahalesini soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’in radarındaki isimlerden. Michael Flynn Kislyak ile ekonomik yaptırımlar konusunda görüşme yaptığı ortaya çıkınca geçen Şubat’ta Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı görevinden istifa etmişti.  Geçen Mayıs’ta da Kislyak’ın Trump’ın damadı Jared Kuschner’e, Trump ekibiyle Rus yetkilileri bir araya getirmeyi teklif ettiğine dair haberler çıkmıştı.

2016-2017 arasında Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında master yapan Butina casus olmadığını savunuyor. Butina’nın avukatı Robert Driscoll de müvekkilinin yalnızca ‘eğitimini iş dünyasında kariyer oluşturmak için kullanmak isteyen bir uluslararası ilişkiler öğrencisi’ olduğunu söylüyor. 2015’te katıldığı bir Amerikan radyo programına Sibirya’da büyüdüğünü ve babasından ayı ve domuz avlamayı öğrendiğini anlatan Butina’yı tanımış olan Amerikalılar çok sosyal biri olduğunu ve yaşamının muhafazakârlara ilginç geldiğini anlatıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.