Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: IŞİD Irak’ta vurkaç eylemleriyle tekrar sahnede

Reuters’ta Ahmed Aboulenein’ın hazırladığı bir habere göre halifelik hayalleri artık sonra eren IŞİD, gerilla taktikleriyle Irak’ta varlığını sürdürdüğünü göstermeye çalışıyor. Hakimiyeti altında herhangi bir toprak kalmayan örgüt vurkaç taktikleriyle Irak hükümetini yıpratma amacında.

Irak Mayıs ayındaki seçimlerin ardından artan sayıda insan kaçırma ve cinayet olaylarına şahit oluyor. Örgüt geçtiğimiz ayda Kerkük, Diyala ve Selahattin eyaletlerinde en az 83 kişiyi kaçırdı ve/ya öldürdü. Kurbanların yakınları ise güvenlik güçlerinin olaylar karşısında üzerine düşeni yapmadığı kanaatinde. Kardeşi kaçırılıp infaz edilen Hudeyr’e göre askeri yetkililer yaşananlara duyarsız.

Küçük çaplı ama sık eylemler

Diyala İl Konseyi Başkanı Ali el-Dani’ye göre örgüt üyelerinin küçük gruplar halinde hareket etmesi, güvenlik güçlerinin takibini güçleştiriyor. İran sınırındaki Hemrin’de dağlık bölgelerde saklanan militanlar 3-5 kişilik gruplar halinde küçük çaplı fakat sık eylemler gerçekleştiriyorlar.

Selahattin İl Konseyi Başkanı’na göre ise güvenlik güçlerindeki zaafiyetin temel sebebi, Peşmerge ve ordu arasındaki problemler. Konsey başkanına göre tek bir emir-komuta zinciri olmadığı için güvenlik güçleri yeterince efektif çalışamıyorlar.

Geçen Aralık ayında Irak hükümetince bittiği ilan edilen IŞİD’e karşı operasyonlarda merkezi hükümet ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi birlikte çalışmıştı. Fakat bağımsızlık referandumundan sonra gerilen ilişkiler bölgede IŞİD lehine güvenlik boşluğu doğurdu.

Örgütün saldırılarına hedef olan Sünni aşiretler de IŞİD’in daha da güçlenmesinden endişeli. Şammar aşireti lideri Ali Navaf, örgütün şimdi bitirilmezse daha da güçleneceğini iddia ediyor. Ayrıca merkezi hükümetin kendilerine destek olması halinde örgüte karşı savaşacaklarını belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.