Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da enflasyon yüzde bir milyonu bulabilir

Anthony Faiola’nın The Washington Post’taki haberine göre IMF, Venezüela için yüzde 13000 enflasyon tahmininde bulunduğunda pek çok kişi, bundan daha kötüsünün olamayacağını düşünmüştü.

Fakat ülkedeki durum kötüleştikçe IMF, tahminlerini artırarak Venezuela için yıllık yüzde 1 milyon enflasyon oranı öngördü.

IMF Batı Yarıküre Departmanı başkan yardımcısı Robert Rennhack ülkedeki enflasyon oranının 20. yüzyıl başından beri en yüksek oranlardan biri olduğu düşüncesinde. John Hopkins Üniversitesi’nden Steve H. Hanke’nin hazırladığı bir araştırmaya göre ise ülkede mayıs ayında dünyada gelmiş geçmiş en yüksek 23. enflasyon oranı kaydedildi.

Ülkedeki çok yüksek enflasyon oranlarının sebebi olarak ise başarısız sosyalist politikalar, yolsuzluk ve petrol endüstrisinin çöküşü görülüyor. 2013’te hayatını kaybeden Hugo Chávez’in halefi Nicolás Maduro yönetiminde Venezüela ciddi siyasi ve ekonomik krizlere şahit oluyor.

Maduro yönetimi para basmak için gerekli olan kağıdın maliyetini bile karşılamakta zorlanıyor. Hükümetin kriz karşısında aldığı önlemler arasında banka kartı kullanımının artırılması, hatta elektronik para birimlerinin kullanılması bile bulunuyor.

Fakat ülkedeki ekonomik kriz şiddetlenerek devam etmekte. 2016 nüfus sayımlarına göre ülkede yaklaşık 31 milyon kişi yaşıyor. Tahminlere göre sadece 2016 ve 2018 yılları arasında ülkeyi terk edenlerin sayısı 3.8 milyona ulaşacak. Bu da sadece iki yılda her on kişiden birinin ülkeden göçmesi anlamına geliyor.

Ülkedeki enflasyonun boyutları o derece ki geçen hafta 3.3 milyon bolívar olan bir kg tavuk, bugün 4.2 milyon; 3.8 milyon bolivar olan bulaşık deterjanı ise 4.9 milyon.

Ev kadını Yaimy Flores’in kapıcı eşi asgari ücrete çalışıyor ve ayda 5,196,000 milyon bolivar kazanıyor. Flores’e göre sadece üç dolara tekabül eden bu para yaklaşık bir kg pirinç ve yarım kg peynir almaya yetiyor.

Caracas merkezli finans firması Ecoanalitica direktörü Oliveros Venezüela’nın bir zamanlar Güney Amerika’nın en yüksek kişi başı milli gelirine sahip olduğuna dikkat çekiyor. Yanlış ekonomi politikaları sonucu astronomik oranlara ulaşan enflasyon, ülkenin ekstrem yoksullaşmasına sebep oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.