Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Benim Varoş Hikayem”in yönetmeni Yunus Ozan Korkut: “Sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil kamuoyudur”

Yunus Ozan Korkut’un yazıp yönettiği ve görüntü yönetmenliğini üstlendiği “Benim Varoş Hikayem” adlı belgesele “suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla Korkut’a ve beş oyuncuya dava açıldı. Belgeselin yönetmeni Yunus Ozan Korkut ise bu durumu kişisel Twitter hesabından “Yaptığım film yüzünden 30 Ocak 2019 tarihinde Ceyhan adliyesinde yargılanacağım. Ne diyeceğimi bilemiyorum artık” şeklinde bir açıklama yaptı.

Yunus Ozan Korkut’un avukatı açılan davaya yönelik bir açıklama yaptı. Avukat yaptığı açıklamada “sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil kamuoyudur” dedi.

Açıklamanın satır başları şöyle:

“Benim Varoş Hikayem” (My Suburban Stories) isimli belgeselin Yönetmeni Yunus Ozan Korkut ve bir kısım oyuncular aleyhinde Ceyhan 4. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde ceza davası açıldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Her ne kadar suçu ve suçluyu övmek, suça özendirmek ve benzeri iddialar ile bir kamu davası açılmış ise de davaya konu eserin; hiciv ve eleştiri içeren bir sanat eseri olduğu gözardı edilmiştir.

Bir sanat eserinin yaratılışının bir gereği ve özelliği olarak oluşturulan görsel bir ürünün belirli parçalarının bu şekilde değerlendirilmesi mevcutta olduğu gibi hatalı sonuçlara ulaştıracaktır. Gerekli tüm yasal kurumlardan onay alarak yayınlanmış bu sinema eseri pek çok ulusal ve uluslararası film festivalinden davet ve ödüller alarak ülkemizin kültürel zenginliği ve çeşitliliğine katkı sağlamışken bu tarz bir haberle gündemde olması da üzücüdür. Düşük bütçesi ile ve denediği özgün tarz ile destek göreceğini umduğumuz film hakkında başlatılmış yargı surecinin en kısa surede olumlu sonuçlanacağına inanmaktayız.
Çünkü herkesin bildiği üzere bir sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil kamuoyudur.”

İlk gösterimi Antalya Altın Portakal Film Festival’inde yapılan Benim Varoş Hikayem, Adana’nın Ceyhan ilçesinde çekildi ve belgesel Ceyhan’ın arka sokaklarında yaşayan insanları konu ediniyor. İlk gösterimini 2016 yılında yapan film, Antalya Film Festivali Belgesel Seçkisi İzleyici Ödülü’ne aday gösterildi,

Arkadaşımız Elif Akbıyık’ın hazırladığı Flanör yayınına da konuk olan Yunus Ozan Korkut, “Benim Varoş Hikayem”i anlatmıştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.