Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 696. haftasında Süleyman Cihan için bir araya geldi

Cumartesi Anneleri 696. haftasında 29 Temmuz 1981 yılında gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Süleyman Cihan için bir araya geldi.
Oturma eyleminde bu hafta ilk olarak CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz aldı ve “bu meydan ve bu meydanda yaşanan dayanışma bizleri hiçbir zaman umutsuz kılmadı. Umudumuzu parlamentoda değil burada çoğaltacağız, ben buna inanıyorum” dedi. Tanrıkulu’nun ardından, 12 Eylül 1980 Darbesi zamanında gözaltında alınan ve cansız bedeni kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren söz aldı. İkbal Eren, “eğer bu ülkede 15’lere sahip çıkılsaydı, Ermeni aydınlara sahip çıkılsaydı, Sabahattin Ali’ye sahip çıkılsaydı kaybedildiğinde belki 12 Eylül karanlığını yaşamayacaktık ne Süleyman Cihan’ı ne Hayrettin Eren’i ne Cemil Kırbayır’ı, ne Nurettin Yedigöl’ü 1980 karanlığında kaybetmeyecektik, 696 hafta biz burada oturmayacaktık” dedi. Daha sonrasında Süleyman Cihan’ın kardeşi ve aynı zamanda dava dosyasının avukatı Ahmet Cihan söz aldı. İlk başta dava dosyasının hukuki olarak nasıl ilerlediğini anlatan Ahmet Cihan, dava dosyasının çürütülmeye çalışıldığını söyledi. Cihan, “biz kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Eylemin devamında Süleyman Cihan’ın nasıl kaybedildiği ve dava dosyasının ne durumda olduğuna dair kamuoyuna açıklama yapan İnsan Hakları Derneği ve Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, “gözaltında kaybedilişinin 37. yılında Cihan Ailesi ile birlikte bir kez daha Süleyman Cihan’ı işkenceyle öldürüp bedenini kaybetmeyi amaçlayarak insanlığa karşı suç işleyen, suçun işlenmesine azmettiren, suçun ortaya çıkmasını önlemek için delilleri karartan, kovuşturmayı önleyerek hakikati ve adaleti engelleyen şüpheliler hakkında etkin soruşturma yapılarak, ceza adaletini sağlayacak bir yargılama sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz. Süleyman Cihan için, kayıplarımız için adalet istiyoruz” dedi.
Eylemin sonunda Cizre ve Yüksekova’da oturamayan kayıp yakınları için de oturduklarını ve Tahir Elçi için de adalet istemekten vazgeçmediklerini aktardılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.