Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

11 yaşındaki kız çocuğunun evlendirilmesinin ardından Malezya, çocuk evliliklerini tartışıyor

New York Times’ta Hannah Beech’in haberine göre 11 yaşındaki Ayu’nun 41 yaşındaki Che Abdul Karim Che Abdul Hamid ile evlendirilmesi ülkede tartışma yarattı.

Olay ülkenin Tayland sınırındaki Kelantan eyaletinde gerçekleşti. Kelantan, ülkenin en yoksul ve en tutucu bölgelerinden biri olarak tanınıyor. Evliliğin arkasında ekonomik sebepler olduğu tahmin ediliyor çünkü Ayu’nun ailesi Tayland göçmeni yoksul bir aileyken, Che Abdul Karim Che Abdul Hamid varlıklı bir kauçuk tüccarı ve camii cemaati arasında tanınan bir adam.

Che Abdul Karim’in 14 yaşındaki kızı Norazila ise “en yakın arkadaşının artık üvey annesi olduğunu” söylüyor.

Mayıs’ta seçimleri kazanan 92 yaşındaki Mahathir Muhammed’in başında olduğu koalisyonun vaatleri arasında, çocuk evliliklerini yasaklamak da vardı. Koalisyon milletvekili Charles Santiago’ya göre, “Bu yüzyıllar öncesinden kalma bir gelenek ve kalkınma ve büyüme anlamında gelinen noktada çocuk evliliği artık kabul edilemez.”

Fakat Che Abdul Karim’in ikinci eşi Nuraini Che Gawi’nin düğün fotoğraflarını Facebook’ta paylaşmasından sonra hükümet, “dinsel özgürlük” kisvesi altında çocuk evliliklerine göz yummakla suçlandı.

Aynı zamanda Kadın, Aile ve Cemaatleri Kalkındırma Bakanı Wan Azizah Wan Ismail’e göre “duygusal davranıp bir insanı sosyal medyada linç etmek” doğru değil. Önceden çocuk evliliklerine karşı olduğunu açıklayan Wan Azizeh, adli sürecin halen devam ettiğini vurgulayıp konu hakkında konuşmayı reddediyor.

Ayu’nun ailesinin aktardığına göre Ayu, bu ay bekaret testi için hastaneye götürüldüğü günden beri “kocasıyla” birlikte.

Che Abdul Karim Ayu’yu sevdiğini ve 16 yaşına gelene kadar ona “dokunmayacağını” söylüyor. Ayu ise diğer iki eşinden altı çocuğu olan kocasını sevdiğini söylüyor. Ayu’nun, attığı mesajda sevgisini bir kalp sembolüyle ifade ettiği belirtiliyor.

Malezya anayasasına göre ülkedeki Müslüman çoğunluk medeni işlerinde şeriata tabi. Yasaya göre, 16 yaşından küçük bir kız çocuğunun evlenmesi için şeriat mahkemesinden onay alınması gerekiyor. Onun dışında herhangi bir yaş sınırı ise bulunmuyor.

Malezyalı çocuk hakları aktivistlerinin aktardığına göre ülkede 2010 yılında 15 yaşından küçük 15 bin kız çocuğu evlendirildi. UNICEF’in tahminlerine göre ise dünyada, her yıl 650 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor.

Çocuk evliliklerini yasaklayan bir yasa tasarısı ülke meclisince reddedilmişti. Tartışmalarda söz alan, dönemin hükümet partisi Birleşik Malay Ulusal Örgütü milletvekili Shabudin Yahaya, adet gördüğü takdirde 9 yaşından itibaren her kız çocuğunun evlenebileceğini söyledi.

2012-2016 yılları arasında Şeriat mahkemelerine yapılan 2.143 çocuk evliliği başvurusundan sadece 10’u reddedildi. Ayrıca Malezya’da evlilik içi tecavüz suç olarak görülmüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.