Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomik kriz ve şiddetten kaçan Venezüelalılar İspanya’da hayat mücadelesi veriyor

Venezüela’da halkın büyük bir çoğunluğu; ülkede süregelen politik ve ekonomik kriz, her geçen gün artan gasp ve hırsızlık olayları sebebiyle İspanya’ya göç ediyor. Venezüela halkının büyük bir kesimi bugün gıda ve sağlık hizmetlerinden yoksun.

Venezüela halkı 2013 yılında Nicolas Maduro’nun iktidara gelmesiyle beraber giderek daha otoriter bir yönetim altına girdi. Geçtiğimiz aylarda Maduro karşıtı protestolarda ülke genelinde 100’den fazla kişi hayatını kaybederken 1500’den fazla kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin geçen cuma günü yaptığı açıklamaya göre bu yıl 52 bin Venezüelalı iltica talebinde bulunmuş. İspanya, Venezüelalılar’ın en popüler dört  istikametinden biri.

İspanya Göçmen Yardım Komisyonu, Venezüelalılar’ın geçen sene Suriyelileri ve Ukraynalıları geride bırakarak İspanya’ya en çok iltica başvurusu yapan halk olduğunu söyledi. Rakamlar, İspanyol vatandaşlığı olan ya da İspanya’da akrabası bulunan Venezüelalıları kapsamıyor. 

Pek çok Venezüelalı İspanya’ya bağlantıda olduğu insanlar olmadan, ellerinde az bir parayla gidiyor. İltica etmek isteyen bazı Venezüelalılar ise 20 yıldan fazladır Venezüela’da yaşayan İspanyol asıllı Alberto Casillas’tan yardım istiyor.

Casillas geçen seneye göre Venezüela’dan İspanya’ya göçenlerin sayısının iki kat arttığını söylüyor. Her ay Venezüela’dan İspanya’ya 400 ya da 500 civarında insan göç ediyor. Casillas’a göre asıl dramatik olan, göç eden insan profilindeki değişiklik.

Casillas; “Daha önce doktor, mühendis, avukat gibi kariyer sahibi insanlar İspanya’ya gidiyordu. Şimdi alt sınıflar da ellerinde ne var ne yok satıp kaçmaya çalışıyorlar” dedi. “İnsanlar ellerinde doğru yasal evrak olmadan, 300 euro gibi az bir parayla İspanya’ya gitmeye çalışıyor.”

Caritas, Kırmızı Çizgi ve İspanya Göçmen Yardım Komisyonu gibi yardımlaşma ağları iltica eden Venezüelalılara yardım etmeye çalışıyor.

Yaşlı Venezüelalı göçmenlerse İspanya’da iş bulmakta oldukça sıkıntı yaşıyorlar. Madrid’de bulunan Venezüela Emekli Topluluğu’nun yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 4 bin emekli, Caracas hükümetinden emeklilik maaşlarını alamıyor. Hükümet maaşlarla ilgili emeklilere hiçbir açıklama yapmıyor. Topluluk başkanı Pedro Ontiveros, Aralık 2015’ten bu yana hiçbir maaşını alamadığını söylüyor.

Göçmenler yaşadıkları durumlarla ilgili Venezüela hükümetini diktatör olmakla ve yolsuzluk yapmakla suçluyor.

Geçtiğimiz aylarda yüz binlerce Venezüelalı, Nicolas Maduro’ya karşı sokaklara dökülmüştü. Maduro, kendisine karşı olan protestoları Amerika tarafından desteklenen bir darbe teşebbüsünün parçası olmakla suçluyordu.  

Venezüelalılar İspanya’ya gitmek için vize almak zorunda değiller ancak oturum süreleri üç ay ile kısıtlanmış durumda. Daha çok Madrid ya da Barselona’ya göç eden Venezüelalılar ortak dil ve kültürel bağlara rağmen İspanya’da barınmakta zorluk çekiyor.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre 21. 870 kişi İspanya’ya iltica etmeyi bekliyor. İltica etmeyi bekleyenlerin 7 binden fazlasını Venezüelalılar oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.