Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li federal yargıç, 3D yazıcıyla üretilen silahların planlarının internet üzerinden yayınlanmasını durdurdu

The Guardian’ın haberine göre, 3D baskı yöntemiyle yapılan plastik silahlar takip edilemez ve dedektörler tarafından saptanamaz olduğu için ciddi güvenlik tartışmalarını ortaya çıkarmıştı. Bazı savunma ve silah şirketleri ise, ürettiği silahların projelerini internet üzerinden yayınlamaya başlamayı planlıyordu. Seattle’da bir federal yargıç, silah planlarının serbest bırakılmasını durdurmak için geçici bir kısıtlama emri çıkardı.

Sekiz Demokrat Partili avukat, pazartesi günü federal hükümetin, silah planlarını internet üzerinden erişilebilir kılan şirketle olan anlaşmasını engellemek için bir dava açtı. Ayrıca, 3D silahların güvenlik riski taşıyacağını savunarak bir kısıtlama emri için de dava açtılar.

Teksas merkezli silah şirketi Defense Distributed internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, indirme işlemlerinin çarşamba günü başlayacağını, ancak Liberator adlı plastik tabancanın cuma gününden beri yayında olduğunu duyurdu. Şirketin avukatları, 3D için uygun kaç silah planının, kaç kişi tarafından indirildiğini bilmediklerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu azınlık lideri Chuck Schumer, “ihtiyacın olan tek şey biraz para ve internetten bir silah projesi indirip kendi silahınızı yapabilirsiniz” dedi. “Arka plan kontrolü yok. Suç kaydı yok. ”

3dsilah

Amerika Birleşik Devletleri Bölge Yargıcı Robert Lasnik salı günü öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında; “bu silahların yapabileceklerinden dolayı telafisi mümkün olmayan bir zarar olasılığı var” ifadelerini kullandı.

Habere göre; yıllardır süren davaların ardından, Haziran ayı sonlarında Dışişleri Bakanlığı, Defense Distributed’e ile süren davayı çözdü. Davanın ardından, sürpriz bir şekilde şirketin Temmuz ayı sonunda 3D silahlar için taslakların yeniden yayınlanması sağlandı. Bu planlar Seattle yargıcının kararı ile askıya alındı. Engelleme emrinin verilmesinden önce Demokratlar, “hayalet silahlar” konusunda uyarıda bulundular. Yasaklama emri bu planı şimdilik beklemeye alıyor.

Kongre üyeleri, Donald Trump’ı Defense Distributed’un planlarını yayınlama kararını değiştirmesi için çağrıda bulundular. Trump salı günü Twitter’dan yaptığı açıklamada; “satılan 3D silahlara bakıyorum. Zaten NRA (Ulusal Silah Birliği) konu hakkında açıklama yaptı, çok mantıklı görünmüyor!” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.