Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili Katolik Kilisesi’ndeki cinsel istismar soruşturması derinleşiyor: Polis ve savcılık da devrede

Şili’de Katolik Kilisesi’ne bağlı bazı rahiplerin çocuk istismarı yaptığına ve bunlar uzun yıllardır üstünün örtüldüğü iddialarıyla ortaya çıkan skandalın boyutları büyüyor. Papa Francis’in konuyu soruşturmak için Vatikan’dan gönderdiği iki rahibin yaptığı çalışmaları yeterli bulmayan Şilili savcılar da konuya müdahil olmuş durumda.

Geçtiğimiz yıl Şilili psikopos Juan Barros, Şili Katolik Kilisesi’ne bağlı bazı rahiplerin işledikleri çocuk istismarı suçlarını gizlemekle suçlanmıştı. Papa Francis ise, geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştirdiği Şili ziyareti sırasında, iddiaları iftira olarak nitelendirmiş ve iddiaların bir karalama kampanyasının parçası olduklarını savunmuştu. Ancak Papa geçen Nisan ayında iddiaları kabullenmiş ve bir mektup kaleme alarak, geçen yıl olayla ilgili yaptığı yorumlardan dolayı “üzgün ve utanç içinde” olduğunu dile getirmişti. Papa, özür dilemek maksadıyla olayın kurbanlarından bir kısmını da önümüzdeki haftalarda Vatikan’a davet etmişti.

Geçtiğimiz aylarda ülkede tüm Katolik rahipler topluca Papa Francis’e istifalarını sunmuş ve birçok istifa kabul edilmişti. Papa Francis ayrıca, olayları soruşturması için görevlendirdiği iki din görevlisini Vatikan’dan Şili’ye göndermişti. 64 kişiyle görüşen soruşturmacılar, 2300 sayfalık bir rapor hazırlamıştı. Raporda Şilili Katolik Kilisesi görevlileri; iddiaları yeterince araştırmak bir yana, üstlerini örtmek, hatta kanıt içeren bazı belgeleri yok etmekle suçlanmışlardı.

Ancak Vatikan’ın Kilise içindeki kendi soruşturmasıyla yetinmeyen ve Şili’nin 15 bölgesindeki tüm Katolik kiliselerinde soruşturmalar yürüten savcılar, 104 potansiyel cinsel istismar kurbanının şikayetlerini dinliyor. Söz konusu kurbanların yaklaşık yarısının, istismar gerçekleştiğinde 18 yaşından küçük olduğu gelen bilgiler arasında. Aralarında 3 psikoposun da bulunduğu 70 kadar din görevlisi şüpheli durumunda.

Hakkında soruşturma yürütülen en üst düzeydeki görevli ise başkent Santiago’nun başpsikoposu Kardinal Ezzati. İtalya doğumlu olan kardinal, 2006 yılında Şili vatandaşlığına da geçmişti. Ancak şimdi, Şili Parlamentosu’nda kardinalin Şili vatandaşlığının iptal edilmesi gündemde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.