Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Matematiğin Nobel ödüllerine Ali Nesin ve Koçer Birkar layık görüldü

Uluslararaası Matematikçiler Birliği, Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ve 1932 yılından günümüze kadar dağıtılan “Matematiğin Nobeli” Fields Madalyası ödülüne İranlı Kürt biliminsanı Prof. Koçer Birkar layık görüldü. Ödül komitesi, matematiğe yönelik toplumsal farkındalığın artmasına katkıları, keşfi, eğitimi ve araştırması için harika bir yer olarak tanımlanan Matematik Köyü için Leelavati Ödülü’nü ise Prof. Ali Nesin’i layık gördü.

1

Törende ayrıca David Donoho’ya Gauss Ödülü, Masaki Kashiwara’ya Chern Madalyası, Constantinos Daskalakis’e Nevanlinna Ödülü ve Koçer Birkar’ın yanı sıra Alessio Figalli, Peter Scholze ve Akshay Venkatesh’e Fields Madalyası verildi.

Prof. Koçer Birkan

Cambridge Üniversitesi Matematiksel İststistik Bölümü öğretim üyesi olan Koçer Birkan İran’ın Merivan kentinde doğdu.

2

Tahran Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra İngiltere’ye giden Birkar, 2004’te Nottingham Üniversitesi’nde “Topics in modern algebraic geometry” (Modern Cebirsel Geometride Konular) teziyle doktorasını tamamladı ve kariyeri boyunca ikilemeli geometri ana ilgi alanı oldu.

2010’da; Paolo Cascini (Imperial College London), Christopher Hacon (Utah Üniversitesi) ve James McKernan (Kaliforniya Üniversitesi, San Diego) ile birlikte bir yazı yazdı. “Existence of minimal models for varieties of general log type” (Genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı) başlıklı makale, alanın devrim niteliği taşıyordu. Makale, 2016’da dörtlüyü AMS Moore Ödülü’nü kazandırdı.

Koçer Quanta’ya verdiği röportajda, “Matematik bölümününe gittiğim zaman Fields Madalyası’nı kazananların fotoğrafları duvarda asılıydı. Onlara bakarak acaba, ‘kendi kendime ben de bir gün onlardan bir olabilir miyim diye’ konuşuyordum. İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum” dedi. İngiltere’de mülteci statüsüyle yaşayan Birkar ödüle ilişkin, “umarım 40 milyon Kürtü mutlu etmişimdir” dedi.

Ayrıca Koçer Birkar’ın madalyasının ödül töreninde çalındığı öğrenildi. Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre AFP’ye konuşan bir organizatör çalıntı haberini doğruladı.

Prof. Ali Nesin 

1956 yılında İstanbul’da doğan Ali Nesin, Paris VII Üniversitesi’nden mezun oldu. Nesin daha sonra matematikten “maitrise” derecesini aldı.

Sonrasında Yale Üniversitesi’nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapan Nesin, 1985-1986 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1987-1989 seneleri arasında Notre Dame Üniversitesi’nde yardımcı doçent, ardından 1995 senesine kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü’nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.