Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan 100 günlük icraat programını açıkladı: “Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun; yastık altındaki altın ve dövizleri bozdurun”

Erdoğan 100 günlük icraat programını açıkladı: “Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun; yastık altındaki altın ve dövizleri bozdurun”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçmesinin ardından 3 aşamalı bir planla ilk 100 günlük, ikinci 100 günlük ve 6 aylık icraat programını belirleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden bu planlara göre çalışmalarını yapmalarını istedi. Geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısında bakanlar, ilk 100 günlük proje ve çalışmalarıyla ilgili sunumlar yaptı. Son halini alan icraat planını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdiği toplantı ile açıkladı.

“Proje sayısı binin üstünde”

Bakan yardımcılarının büyük bir bölümünün atandığını ve yeni kurulan başkanlıkların ve ofislerin işler haline getirilmesine yönelik çalışmalar sürdüğünü belirten Erdoğan, bugün itibariyle ilk 100 günlük programı paylaşacağını, orta vadeli programınsa ağustos ayı sonuna kadar açıklanmasının planlandığını söyledi.

Programın koordinasyonunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yönettiğini belirten Erdoğan, ilk 100 günde tamamlanacak proje sayısının binin üzerinde olduğunu ifade etti.

“Savunma projelerinde taviz vermeyeceğiz”

Türkiye’nin her alanda tehdide ve baskıya maruz kaldığı bir dönemde olduğunu belirten Erdoğan savunma alanındaki projelerin lazer silahından uydu ve uydu fırlatma projelerine, insansız hava aracı, helikopter motoru ve muharip savaş uçağı tasarımından mühimmata kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade etti ve “Savunma sanayisi projelerinden asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

Yargıda hedef süre uygulaması

Erdoğan yargıya yönelik projeleri açıklamaya, “Açtığımız 242 yeni adalet binası, geliştirilmiş elektronik yargı ağı, çeşitlendirilmiş hak arama yolları, arttırılmış personel sayısı, sesli ve görüntülü ifade alma sistemleri ülkemizde adaletin tesisinde adeta devrim yapmış bir bakanlığımızdır” ifadeleriyle başladı.  FETÖ’nün yargı sisteminde yol açtığı tahribatı süratle giderme noktasında önemli mesafe kat edildiğini belirten Erdoğan, bakanlığa sızmış terör örgütü mensuplarının büyük ölçüde temizlendiğini, fakat bitmediğini ifade etti ve “Yapacağımız daha çok şey var, bu virüslerin temizlenmesi gerekiyor” dedi.

100 günlük icraat programı çerçevesinde yargıda hedef süre uygulamasına geçildiğini söyleyen Erdoğan, böylece soruşturma ve yargılamaların önceden ilan edilecek sürelerde tamamlanmasının amaçlandığını belirtti.

” Konya ve Sakarya’da bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçecek”

Savcılık mahkeme ve icra müdürlükleriyle emniyet birimleri arasındaki yazışmaların kendi sistemleri arasında entegre edilmeli” diyen Erdoğan, bu birimler arasında yılda yaklaşık 6 milyon yazışma düşünüldüğünde yeni sistemin çok önemli zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacağını ifade etti. 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekleşmesini mümkün kılan bir altyapı geliştirildiğini belirten Erdoğan, arabuluculuk ve uzlaşma uygulamalarını daha da etkinleştirerek mahkemelerin iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Halen faaliyette olan Bursa, Adana, İzmir, Erzurum, Samsun, İstanbul ve Ankara adliye mahkemelerine ek olarak Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirildiğini söyleyen Erdoğan, bir sonraki hedefin de Kayseri, Trabzon, Diyarbakır ve Van bölge adliye mahkemelerini faaliyete geçirmek olduğunu belirtti.

“Cinsel istismara taviz yok”

Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçları konusunda toplumun beklentilerine cevap verecek cezai düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz” diyen Erdoğan, bu konuda tavize yer olmadığını söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vasıtasıyla ülkede en büyük hizmeti verdiğimiz kesimlere hitap ediyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’de kendi iradesiyle tercihini başka yönlerde kullananlar dışında, sosyal güvenlik şemsiyesi dışında hiçbir vatandaşın olmadığını, sağlık sigortası primini gücü yetenin ödediğini, gücü yetmeyen vatandaşların primini ise devletin üstlendiğini ifade etti.

“Kanalistanbul’un iki tarafına butik şehirler kurulacak”

Erdoğan, Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacağını, Kanal İstanbul’un her iki tarafında butik şehirler kurulacağını ifade etti ve “Biz Kanal İstanbul projesini olmazsa olmaz olarak görüyoruz ve yapacağız” dedi.

Beş millet bahçesi 100 günde tamamlanacak

Erdoğan konuşmasına “Her yer beton oldu” diyerek devam etti ve bu betonlardan Millet Bahçeleri ile kurtulmanın planlandığını duyurdu. Millet bahçelerinin beş tanesinin bu 100 gün içerisinde tamamlanacağını söyleyen Erdoğan, bu millet bahçelerinin ikisinin Kayaşehir’de ve Baruthane’de, birinin Esenler’de ve Konya’da bulunduğunu belirtti ve yine bu 100 gün içinde 17 bin konut ve işyerini hak sahiplerine teslim edileceğini, 16 bin konut ve işyerinin de temelinin atılacağını duyurdu. 

“1000 TL’nin altında emekli maaşı kalmayacak”

Erdoğan, emeklilerimize taahhüt edilen 1000 liralık ikramiyenin ilkinin ramazan bayramında ödendiğini hatırlatırken ikinci ikramiyelerin de Kurban Bayramı öncesinde takdim edileceğini duyurdu.

“Ne aldanan ne aldatan olacağız” diyen Erdoğan, 1000 liranın altında emekli maaşı bırakmama sözünün yerine getirileceğini belirtti.

Yeni dönemde sosyal yardımdan ziyade istihdama yönlendirecek yeni bir anlayışı öne çıkarmanın planlandığını belirten Erdoğan, “Mesleki eğitim kursları ve desteklerle vatandaşımızı üretken hale getirmenin onlara yapılacak en büyük ve kalıcı yardım olacağına inanıyoruz” dedi.

“Yastık altındaki dövizleri çıkarın”

Kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıkarıldığını belirten Erdoğan,son yıllarda ardı ardına yaşanan gelişmelerin ekonomi alanında programlarını yavaşlattığını belirtirken, 15 Temmuz gibi hadiselerin hedefinde ekonominin olduğunu ve bir ekonomi savaşıyla karşı karşıya olunduğunu ifade etti.

“Biz bu savaştan da galip çıkacağız” diyen Erdoğan, kamu kaynaklarının tek elde toplanarak uzun vadede yıllık 3-4 milyar lira gelir sağlanacağını belirtti. Erdoğan, vatandaşa yastık altından dövizleri, altınları çıkartıp nakde çevirmeleri çağrısında bulunurken “Yerli ve milli direnişinizi tüm dünyaya karşı ortaya koyun” şeklinde konuştu.

“Akkuyu Nükleer Santralinin ilk ünitesi 2023’te hizmete açılacak”

“Enerji ihtiyacımızın karşılanması konusunda çok önemli başarılara imza attık” diyen Erdoğan, 530 yeni hidroelektrik santrali kurulduğunu, şimdiyse buna nükleer enerjiyi eklendiğini belirtti. Erdoğan Ruslarla birlikte yapılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasının sürdüğünü belirtirken ilk ünitesinin 2023’te hizmete alınacağını açıkladı ve Sinop ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Mevcut doğalgaz ve petrol boru hatlarına ilaveten, TANAP, Türk Akımı ve doğu Akdeniz boru hattı gibi tarihi nitelikteki projeleri hayata geçirileceğini duyuran Erdoğan, Şırnak ve Artvin’e de doğalgaz vermeye başlandığını, yıl sonuna kadar Hakkari’ye de doğalgaz verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Akdeniz’de bir derin deniz bir de sığ sondajı başlatıldığını belirten Erdoğan, denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için ikinci bir deniz sondaj gemisi alınacağını söyledi.

Jandarma Taktik İnsansız Hava Komutanlığı

Bakanlığın 15 ayrı hizmetini e-devlet üzerinden sunmaya başlayarak önemli bir tasarrufa gidildiğini belirten Erdoğan, mobil plaka tanıma sisteminin yüzde 27 oranında yaygınlaştırıldığını, elektronik belediye projesiyle belediyelerin yazılımlarının ortak platformda bulunma çalışmalarında yüzde 15 ilerleme sağlandığını ifade etti.

Uyuşturucuyla daha etkin mücadele için 31 ilde daha narkotimler kurulduğunu söyleyen Erdoğan, 112 merkezlerinin sayısını 32’den 42’ye çıkartılacağını, geçici barınma merkezlerinden beş tanesini daha iyi koşullardaki merkezlere nakledileceğini söyled.

Elazığ ve Van’a ilave olarak Gaziantep’te de Jandarma Taktik İnsansız Hava Aracı Komutanlığı’nın kurulacağını duyuran Erdoğan, FETÖ operasyonlarında elde edilen dijital materyallerden 300 bininin daha incelemesinin tamamlanacağını belirtti.

Jandarma ve emniyetin balistik analiz sistemlerindeki ortak sorgu imkanlarının geliştirilmekte olduğunu ifade eden Erdoğan, Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru 7 bin bekçi, jandarmaya 500 subay, 10 bin 175 uzman erbaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 44 subay, 300 uzman erbaş alarak güvenlik birimlerinin de güçlendirilmekte olduğunu ifade etti.

Turizmde yeni pazar: Çin

Türkiye’nin Turizmde yeni pazarlara açılacağını duyuran Erdoğan, nüfus ve ekonomi olarak dünyanın en büyük gücü haline gelmiş olan Çin’in turizm pazarındaki yerinin artırılması için eylem planı hazırlandığını, daha büyük sıçramaların altyapısının kurulmakta olduğunu ifade etti.

İstanbul AKM’nin ihalesini sonuçlandırarak gereken adımların atıldığını ve aynı şekilde Gaziosmanpaşa’da Meşhur Rami Kışlasını kütüphaneye dönüştürmek üzere adımların atıldığını belirten Erdoğan, kışlanın birinci etabındaki fiziki gerçekleşmenin yüzde 45’e çıkartılmakta olduğunu şimdi ise Kuleli Askerli lisesinin müzeye dönüştürmek için projeleri tamamlanmakta olduğunu duyurdu.

İstanbul’un müze fakiri olduğunu söyleyen Erdoğan, bu konuya ilişkin bu adımların atıldığını ve ileriki süreçte başka gelişmelerin de olacağını duyurdu. İstanbul’da kültürel mirası korumaya yönelik 14 projeniin daha tamamlanmakta olduğunu belirten Erdoğan, Göbeklitepe Ören yerinin resmi açılışla ziyarete açılacağını Bosna’daki Dirina Köprüsü’nün de restorasyonunun bitirilmekte olduğunu söyledi.

“Eğitim öğretimin içeriğinde istediğimiz yere gelemedik”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın projelerini açıklayan Erdoğan söze eğitim alanında yapılan yatırımlardan bahsederek başladı. Geçmişte 70’li 100’lü sınıflar olduğunu şimdi ise bunların 30 ve daha altına indirildiğini söyleyen Erdoğan, bu sınıfların boş kalmaması için 605 bin yeni öğretmen atayarak toplam öğretmen sayısını 920 bine yükseltildiğini, ders kitaplarının öğrencilere ücretsiz sağlandığını belirtirken, eğitim öğretimin içeriği konusunda arzu edilen yere gelinilmediğini ifade etti. Konuya ilişkin olarak ise tüm okullarımızda tam gün eğitim öğretim gören öğrenci sayısını yüzde 68’den yüzde 71’e yükseltileceğini, ülke genelinde 20 bin sözleşmeli öğretmen daha atanacağını duyurdu.

“Her okula en bir polis memuru”

700 okulun kent güvenlik sistemine entegre edileceğini belirten Erdoğan, her okulda en az bir polis memuru görevlendirileceğini, her okulun kendi şartlarında geliştirilmesini sağlamak için kriterler belirlenmekte olduğunu, desteklerin de buna göre sağlanmakta olduğunu ifade etti ve mesleki eğitimde organize sanayi bölgeleri ve üniversitelerle işbirliğinin güçlendirilmekte olduğunu söyledi.

“Türkiye Uzay Ajansı kuruluyor”

110 yeni organize sanayi bölgesiyle 1 milyon 370 bin vatandaşa istihdam sağlandığını ve patent başvuruları sayısının 10 kat, yerli patent başvuru sayısını 21 kat artırıldığını belirten Erdoğan, Tasarım başvurularında 2,5 kata varan artış olduğunu ifade etti. KOBİ’lere verilen desteğin artılmakta olduğunu belirten Erdoğan, KOBİ’lerin ekonominin gücü haline getirildiğini söyledi.

Savunma sanayi projeleri firmasına her aşamada destek verildiğini de belirten Erdoğan yüksek teknoloji ürünler noktasında destek sağlamak için fon şirketleriyle protokoller imzalandığını, stratejik ürünler başta olmak üzere her alanda KOBİ’lere destek sunulacağını duyurdu.

Türkiye Uzay Ajansı’nın da kurulduğunu duyuran Erdoğan, TSK’nın ihtiyacı olan füzeler, hassas güdüm kitleri gibi savunma sanayi projelerinin tesliminin hızlandırıldığını, Uzay teknolojileri optik sistemler araştırma merkezinin açılacağını duyurdu.

“Marmara Derin Deşarj sistemini tamamlanıyor”

Kırsal kalkınmaya yönelik 7 projeye 710 lira destek sağlanmakta olduğunu belirten Erdoğan, üreticilere Ziraat Bankası kredisiyle 50 bin koyun verileceğini, tamamlanan sulama projeleriyle 8 bin 300 hektar alanın sulamaya açılacağını, böylece 8 bin 500 kişiye ilave istihdam sağlanacağını duyurdu.

Silvan tünellerinin ihalesini tamamlanmakta olduğunu da duyuran Erdoğan, Kral Kızı Dicle, Mardin Ceylanpınar ovaları, Suruç gibi önemli sulama projelerinde biten kısımları hizmete sunulacağını, Sivas Divriği ve Alanya içme suyu projeleriyle 344 bin vatandaşa temiz ve yeterli içme suyu sağlanacağını söyledi.

Ergene Nehri’nin suyunu temizlemek için proje kapsamında Marmara Derin Deşarj sistemini tamamlanmakta olduğunu belirten Erdoğan, Sudan’da ülkemize tahsis edilen 780 bin hektar tarım arazisinin yatırıma açmak için kurulacak örnek çiftlikle ilgili ortak şirketi faaliyete geçirileceğini söyledi.

 “Muş Havalimanı’nın ismi belli oldu: Sultan Alparslan Havalimanı”

Üç katlı büyük İstanbul tünelinin inşası için ihaleye çıkıldığını da duyuran Erdoğan, Muş ve Kahramanmaraş Havalimanlarının terminal binalarının bitmekte olduğunu, Muş Havalimanının adının da Sultan Alparslan Havalimanı olacağını belirtti.

“Yastık altındaki altın ve dövizlerinizi bozdurun” çağrısını yineledi

Erdoğan, projelerin özetle bu şekilde olduğunu, bu 400 projenin binlerce proje içinden süzülmüş olanları olduğunu ifade etti. Erdoğan konuşmasını bitirirken yine ekonomiye değindi ve ekonomiye değinerek vatandaşlara döviz ve altınlarını nakde çevirmeleri noktasındaki çağrısını yineledi. Erdoğan, “Yastıklarınızın altındaki dövizleri çıkarın, altınlarınızı çıkarın. Ve böylece bu şekilde yerli ve milli duruşunuzu güçlendirin. İnsanlarımız ticaretten siyasete her alanda planını programını geleceğin Türkiye’si üzerine yapıyor” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.