Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus ajanın on yıldan fazla süredir ABD Moskova Büyükelçiliği’nde çalıştığı keşfedildi

The Guardian’ın haberine göre ABD istihbaratı, on yıldan fazla bir süredir ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nde çalışan bir kadının aslında Rus istihbaratında görev yaptığını keşfetti. ABD Gizli Servisi tarafından işe alınan ajanın, dahili yazışmalar ile başkan ve başkan yardımcısının planları da dahil olmak üzere pek çok gizli bilgiye erişimi olduğu anlaşıldı.

Gizli Servis müfettişleri görevliyi 2016 yılında şüpheli listeye almıştı. Ayrıca görevlinin Rus istihbaratıyla düzenli ve gayriresmi toplantılar yaptığı ortaya çıkarıldı. ABD istihbaratından bir yetkiliye göre ajan, elçilikteki işinden güvenlik izninin kaldırılmasından kısa bir süre sonra atıldı.

 

“Olayın üstü örtülmek isteniyor”

 

The Guardian’a konuşan bir kaynağa göre ABD Gizli Servisi ajanı işten çıkararak olayın üstünü örtmeye çalışıyor: “Zarar çoktan verildi, fakat Gizli Servis üst düzey yönetimi zararı ölçmek ve ajanın başka ajanları da işe alıp almadığını anlamak için herhangi bir idari soruşturma açmadı.”

Gizli Servis ise çalışanın potansiyel bir köstebek olduğunu reddetmemekle birlikte, ajanın rolünü önemsiz gibi gösteriyor. Gizli servis, “yabancı uyruklu çalışanların hiçbir zaman, hiçbir Gizli Servis ofisinde ulusal güvenlikle ilişkili konulara erişebilecek bir konuma yerleştirilmediğini” savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise gazeteye olayla ilgili bir bilgilerinin olmadığını ve herhangi bir açıklama yapmayacağını açıkladı.

The Guardian’a konuşan kaynakların belirttiğine göre Dışişleri Bakanlığı Ocak 2017’de Gizli Servis yetkililerini uyarmıştı ve en az dokuz üst düzey Gizli Servis yöneticisi durumdan haberdardı. Kaynaklar ayrıca FBI ve CIA’in konuyla ilgili soruşturma yürüttüğünü, fakat olayın açıklığa kavuşturulmasında asıl beklentinin Gizli Servis’ten olduğunu belirtti.

Ajanın niçin işe alındığı ve hangi güvenlik soruşturmalarından geçtiği belirsiz. Başka bir kaynağa göre ise durum ABD Kongresi soruşturma kurullarına ya da denetim komitelerine hiçbir zaman bildirilmedi. Kaynak ayrıca şöyle konuştu: “ABD Kongresi, [Rusların] sisteme girmek için ihtiyacı olan tüm bilgiler içerdeki sızmalardan gelebilecekken, Rus hackerlara yoğunlaşmış durumda.” Kaynak ayrıca olayın araştırılmasının 2016 başkanlık seçimlerine Rus müdahalesi iddialarını aydınlatacağı fikrinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.