Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usame Bin Ladin’in annesi ilk kez basına konuştu: Genç yaşta arkadaşları tarafından beyni yıkandı

ABD’nin New York kentindeki  Dünya Ticaret Merkezi’ne 17 yıl önce düzenlenen saldırının sorumlusu Usame Bin Ladin’di. Bin Ladin’in annesi Aliye Hanım, ilk kez The Guardian’dan Martin Chulov’a konuştu. Chulov’un “annesinin yolunu şaşırmış, hala sevdiği evladı” olarak tarif ettiği Bin Ladin’i olduğu kişiye dönüştüren, Ghanem’e göre Cidde’de üniversite okuduğu sırada tanıştığı arkadaşlarıydı: “20’li yaşlarının başında büyük ölçüde beynini yıkayacak olan kişilerle tanışana kadar son derece iyi bir çocuktu. (…) Kendisine hep, onlardan uzak durmasını söylerdim, o ise beni sevdiği için, onlarla beraber ne yaptıklarını bana hiç anlatmazdı.”

Habere göre, bin Ladin, daha sonra akıl hocası olarak göreceği Müslüman Kardeşler üyesi Abdullah Azzam ile de Abdülaziz Üniversitesi’nde okurken tanışacaktı.

Oğlunun 1980’lerin başında, Rus işgaline karşı savaşmak için Afganistan’a gittiğini anlatan anne Hanım,  bu sırada, oğlunun yokluğunu çok hissettiğini, bu süreçte çok zorlanmış olduğunu söyledi: “O zamanlar, onunla tanışan herkes kendisine saygı duyuyordu.”

Bin Ladin’in çekingen biri olduğunu ve akademik anlamda başarılı olduğunu söyleyen Hanım oğluyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Son derece disiplinliydi. Dersleri çok iyiydi. Çalışmayı çok severdi. Tüm parasını Afganistan için harcıyor, bunu aile şirketi kisvesinde yapıyordu.”

Hanım, görüşmecinin, oğlunun bir cihatçı olabileceğinden yana hiç şüphe duyup duymadığı şeklindeki sorusuna karşılık, böyle bir şeyin aklının ucundan bile geçmemiş olduğunu söyledi. Hanım, bunu öğrendiğinde kendisini nasıl hissettiği sorusuna ise “Çok üzüldük. Bunların hiçbirinin olmasını istemezdim Her şeyi elinin tersiyle itti, ne diye yaptı bunu?” diye yanıt verdi.

Haberde, ailenin Bin Ladin’i en son 1999 yılında, Afganistan’ın Kandahar şehrinin yakınlarında, Rusların elinden alınmış bir askeri üste gördüğü, Hanım’ın, bu görüşmeyle ilgili olarak “Bizi ağırlamaktan çok hoşnuttu, her gün bize etrafı gezdiriyordu” şeklindeki sözleri aktarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.