Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin İran’a yeni yaptırım paketi yürülükte; Ruhani “birlik olmalıyız, bizi bölmek istiyorlar”

Nükleer Anlaşma’dan tek taraflı çekilen ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırım paketinin ilk aşaması yürürlüğe girdi. İran’ın ABD doları alımına, altın ve diğer değerli metal ticaretine, ve sanayiye ilişkin yazılım alımına engeller getiren, otomotiv sektörü ile ticari uçak satın alımını da kapsayan bu aşamayı, Kasım ayında ülkenin petrol ticareti ve merkez bankasını hedefleyen ikinci aşama yaptırımlar izleyecek. ABD Tahran’la iş yapmaya devam edecek üçüncü ülke ve şirketleri cezalandırma tehdidinde bulunuyor.

ABD Başkanı Trump, yaptıırımları yürülüğe sokan kararnameyi sahibi olduğu golf kulübünde imzalarken, 2015 yılında Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD tarafından imzalanan nükleer anlaşmanın, “Kan dökmeye, şiddet ve kargaşayı yaymaya devam eden katil bir diktatörlüğün hayatta kalması için” para akışı sağladığını savundu.

Anlaşmanın Avrupalı garantörleri İngiltere, Fransa ve Almanya ile Avrupa Birliği dün yaptırımlar yürülüğe girmeden yayınladıkları ortak deklarasyonla İran’la ticaret yapmaya devam edecek şirketlerini koruma tahhüdünde bulunmuştu.

Nitekim devlet televizyonuna mülakat veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Avrupalıları ABD’nin yeni yaptırım rejimine “direndikleri” için tebrik etti; halkına ise birlik çağrısı yaptı. İran ulusuna karşı bir psikolojik savaş yürütüldüğünü, amacın İranlıları bölmek olduğunu söyleyen Ruhani, diğer devletlerle birlikte çalışmaya devam etmeleri halinde ABD’nin yaptırımların “etkisiz olduğunu ve işe yaramadığını” görüp, geri adım atacaklarını da ileri sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.