Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP: Suudi Arabistan ve BAE, Yemen’de Husilere karşı El Kaide ile işbirliği yapıyor

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri koalisyonu ve ABD son iki yıldır Yemen’de El Kaide’ye karşı büyük başarılara imza attıklarını, bu örgütün Batılı ülkelerde eylem yapma kapasitesine büyük darbe vurduklarını iddia ediyorlar. Ama Associated Press (AP) haber ajansının muhabirleri, Suudlarla -ABD’nin El Kaide’ye karşı bir numaralı koalisyon ortağı konumundaki- Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), aksine Yemen’de El Kaide’yle sıkı bir işbirliği içinde olduğunu ortaya koyuyor.
Yemen’de savaşan Körfez ülkeleri koalisyonu için esas düşman İran destekli Şii Husiler ve onları ezmek için “düşmanımın düşmanı dostumdur” şiarı ile El Kaide savaşçıları ile gizli anlaşmalar yapmaktan çekinmedikleri anlaşılıyor. Bu anlaşmalar, El Kaide militanlarının bazı yerleşim birimlerini -silah, mühimmat ve yağmayla elde ettikleri nakit paralarla- koalisyon güçlerine terk etmeleri için onlara para vermeyi ve hatta El Kaide militanlarını koalisyon güçleri arasına katmayı da içeriyor. Dolayısıyla ABD, Yemen’de hem El Kaide’ye karşı hem de El Kaide ile aynı tarafta savaşmış oluyor. AP’nin Maggie Michael, Trish Wilson ve Lee Keath adlı muhabirlerinin detaylı ve uzun soluklu araştırma dosyasından kısa bir özet aktarıyoruz:

“Yemen’de Suud liderliğindeki koalisyon güçleri içinde kim El Kaideci kim değil ayrıştırmak çok zor”

Terörle mücadele üzerinde uzmanlaşan Amerikan düşünce kuruluşlarından Jamestown Vakfı’nın uzmanlarından Michael Horton, “ABD ordusu Yemen’de yapılan işlerin Arap Yarımadası el-Kaidesi’ne (AQAP) yaradığının farkında ve bu durumdan rahatsız” diyor ve ekliyor, “Ancak ABD açısından İran’ın yayılmacı politikalarını engellemek üzere BAE ve Suudi Arabistan’a destek verip Yemen’de istikrar sağlamak, AQAB’a karşı savaşmaktan daha öncelikli bir hedef.”

AP’nin konuya ilişkin araştırması onlarca Yemenli güvenlik görevlisi, milis gücü komutanları, aşiret reisleri ve dört El Kaide militanıyla yapılmış mülakatlara dayanıyor. Hepsi de isimlerinin saklı tutulmasını istediler. Zira özellikle BAE destekli grupların kendilerini eleştirenleri kaçırıp öldürdükleri biliniyor. AP bu araştırmayla Körfez ülkeleri koalisyonunun desteklediği silahlı güçlerin, çok iyi savaşçılar oldukları gerekçesiyle El Kaide militanlarını saflarına kattıklarını ortaya koyuyor.

Körfez ülkeleri koalisyonunda, farklı milis güçleri, aşiretler, farklı hizipler de yer alıyor. ABD’nin geçen yıl El Kaide ile ilişkisinden dolayı terör listesine aldığı Yemenli bir komutan, örneğin, BAE’den maaş alıyor. Yardımcısı ünlü bir El Kaide lideri olan bir başka komutan da, emrindeki grupla birlikte savaşmaya devam etmesi için Yemen Devlet Başkanı’ndan 12 milyon dolar almış. Horton, gelinen aşamada koalisyon saflarında savaşanlar arasında kim El Kaideci kim değil, ayrıştırmanın imkansızlaştığını söylüyor.

Körfez ülkeleri koalsiyonu Yemen’de savaşmaya 2015 yılında Husilerin başkent Sanaa dahi ülkenin kuzeyinde kontrolü ele geçirmesiyle başladı. Suudlarla BAE’nin hedefi, Devlet Başkanı Abid Rabbo Mansur Hadi iktidarını ülkede tesis ederek, “İran’ı Yemen’i ele geçirmekten alıkoymak” olarak açıklandı. El Kaide ise, bu savaş hali ve beraberindeki kaostan fayda sağlıyor, üye sayısını artırıyor. ABDli yetkililere göre El Kaide savaşçılarının sayısı 6000 ila 8000 civarında. AP’nin araştırması bu sayının artmakta olduğuna işaret ediyor.

yemen1

“BAE El Kaide üyelerine kenti terk etmeleri için para ödedi”

Geçen Şubat ayında üç yıla yakın El Kaide denetiminde kalmış olan Şabwa bölgesinin koalisyon güçlerince “temizlendiği” haberleri geldi. Ancak AP, “zafer”in duyurulması öncesinde aşiret liderlerinin arabuluculuğu ile El Kaide ile anlaşma yapıldığını öğrendi. Bu anlaşma uyarınca El Kaide militanları silahlarını da yanlarına alarak bölgeyi koalisyon güçlerine terk etmişler ve üstüne de para almışlar. Kaynaklarımız 200 kadar El Kaide üyesine ödeme yapıldığını, komutanlardan birine verilen rakamın 26 bin dolar civarında olduğunu söylüyor.

Dahası yine bu anlaşma uyarınca, bazı El Kaide militanları ise BAE’nin yerel aşiret milislerine kurdurduğu silahlı güçlere katılmış. Sözkonusu aşiretlerden birinin lideri olan Saleh bin Farid al-Awlaqi, 150 kadar El Kaide militanını milis gücüne kabul ettiklerini ama önce bu kişilerin “pişmanlık” eğitiminden geçirildiğini söylüyor.

“Koalisyon El Kaide liderlerine zıhlı araç bile tedarik ediyor”

AP’nin kaynakları El Kaide’ye adam toplayan kişilerden birinin Devlet Başkanı Hadi’nin orduya üst düzey komutan olarak atadığı Adnan Rouzek olduğunu söylüyor. Rouzek’in en yakın yardımcısı 2008 yılında diğer AQAP militanlarıyla birlikte Aden’deki hapishaneden kaçan grubun üyelerinden. AP’nin ulaştığı pek çok fotoğrafta da Rouzek tanınmış El Kaide komutanları ile görüntülenmiş. Hadi, Rouzek’I kasım ayında Taiz’deki askeri opearsyonların başına getirdi. AP’nin ulaştığı belgelerde Savunma Bakanlığı’nın Rouzek’e Husilere karşı savaşması karşılığında 12 milyon dolar ödendiğini görülüyor. Rouzek El Kaide ile ilişkisi olmadığını savunuyor. BAE’nin Husilere karşı savaşmak üzere milyonlarca dolar ödediği Şeyh Aboul Abbas da geçen yıl ABD’nin terör örgütü üyeleri listesine girdi. Abbas, Taiz’de belli bölgeleri kontrolmeden ve koalisyon tarafından finanse edilen bir milis grubunun başında.

Adnan Rouzek

Tazi’deki eski bir güvenlik yetkilisi de Abbas’ın birliklerinin 2017’de bir karargahı basarak çok sayıda El Kaide militanını salıverdiğini anlatıyor. Yetkili saldırıyı bildirmiş ama koalisyon aksine Abbas’ı terfi ettirmiş: “Ne kadar çok uyarırsak, o kadar çok ödüllendiriliyorlar. Koalisyon bize değil ama El Kaide liderlerine zırhlı araç bile veriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.