Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katil balina, ölen yavrusunu 11 gündür sırtında taşıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pasifik Okyanusu kıyılarında yaşayan bir katil balina 11 gün boyunca ölen yavrusunu sırtında taşıdı. 
Bilim insanları tarafından takip edilen ve J35 ya da Tahlequah adı verilen katil balinanın yavrusu, 24 Temmuz’da doğumdan yarım saat sonra öldü. O günden sonra ölü yavrusunu başının üstüne alarak yüzgeçleriyle taşıyan balina sürüden de uzak düşüp zayıflayınca sürüdeki diğer yetişkin balinalar sırayla ölü yavruyu taşımaya başladılar. Anne katil balina ve aile yüzlerce kilometrelik yolu bu şekilde katetti. 

https://www.youtube.com/watch?v=4K2FpG3259c

Orkalar için aile çok önemli

Katil balinaların anaerkil bir toplumsal yapı içinde yaşadıkları ve ölenlerinin yasını tuttukları biliniyor. Dişilerin doksan yıla kadar yaşayabildiği ailelerde, dört ya da beş nesil katil balinanın aynı ailede yaşıyor olması olağan. Ancak ölen yavruları genelde bir günden uzun taşımıyorlar, bu yüzden 11 günlük yas tüm dünyanın gözlerinin bu küçük sürünün üzerine çevrilmesine sebep oldu. Yunusların ve başka tür balinaların da yas tutup, ölen yavrularını taşıdıkları biliniyor.

Washington Üniversitesi Biyoloji Araştırma Bölümü görevlilerinden Deborah Giles, 20 yaşında olan katil balinanın ruhsal yönüyle çöktüğünü ve ölen yavrusu için ızdırap çektiğini belirtiyor. Washington Üniversitesi’nin Soundwatch programı kapsamında bölgede bulunan tüm balinalar izleniyor.
resim1 (2)
Tahlequah’nın parçası olduğu alt tür tehlike altında
Tahlequah, Pasifik Okyanusu’nda yaşayan 75 üyeli güney topluluğunun üyesi. Kuzeydoğu Büyük Okyanus’ta yaşayan üç katil balina topluluğundan biri olan Güney topluluğu, 2005 yılı itibariyle 3 sürü ve 92 katil balinadan oluşurken günümüzde topluluk 75 balinaya düştü ve nesilleri tükenme tehlikesi altında. Temel besinleri olan pasifik somonları, ekolojik sorunlar ve insanlar tarafından aşırı avlanma sebebiyle yok olma tehlikesi altında. Tahlequah ve ölü yavrusunu takip eden bilim insanları aynı sürü içinde zayıflıktan ölmek üzere olan başka bir balinayı daha tespit etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.