Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Mogherini, şirketleri Trump’a karşı çıkıp İran’la ticaret yapmaya çağırdı

ABD’nin İran’a uygulamaya başladığı yeni yaptırımlar, Avrupa Birliği’nden tepki çekiyor. Trump’ın “İran’la ticaret yapan ABD’yle yapamayacak” açıklamasından sonra Avrupa Birliği İran’la olan nükleer anlaşmayı korumak için şirketleri Beyaz Saray’ın kararını umursamayarak İran’la ticaret yapmaya çağırdı.

Yeni Zelanda ziyaretinde konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’in İran’la 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan vazgeçmeyeceğini söyledi ve Avrupalılara yatırımlarıyla ilgili kararları kendileri vermeleri konusunda çağrı yaptı.

Mogherini, “İran’ı anlaşmada tutmak için, İran halkının anlaşmanın getirdiği ekonomik faydalardan yararlanmaya devam edebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü bunun sadece bizim bölgemizin değil tüm dünyanın güvenlik çıkarlarına uygun olduğuna inanıyoruz. Küçük ve orta ölçekli şirketleri İran’la iş ilişkilerini artırmaları için teşvik ediyoruz.” dedi.

TOPSHOT-US-IRAN-NUCLEAR-DIPLOMACY

Avrupa Birliği, Çin ve Rusya, İran’la yapılan nükleer anlaşmanın tarafı olmayı sürdürüyor. 2015’te yapılan bu anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerini azaltması karşılığında, İran’a uygulanan yaptırımların kademeli olarak azaltılmasına yönelikti. Başkan Obama zamanında imzalanan bu anlaşma için Donald Trump “asla yapılmamış olması gereken, tek taraflı berbat bir anlaşma” demişti.

Anlaşmanın Avrupalı garantörleri İngiltere, Fransa ve Almanya ile Avrupa Birliği ortak bir açıklama yaparak, ABD’nin tehdidine rağmen anlaşmaya sadık kalmakta kararlı olduklarını bildirmişti. ABD’nin İran’a yeni yaptırım paketi, bu hafta başında yürürlüğe girdi.

19THEUSUMMIT

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.