Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WSJ: Türkiye heyeti ABD’de anlaşma sağlayamadı

Rahip Andrew Brunson krizinin ardından ABD yönetiminin aldığı yaptırım kararlarını görüşmek üzere Washington’a giden Türk Dışişleri heyetinin anlaşma sağlayamadığı öne sürüldü. Anlaşma olmadığını ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi yazdı. WSJ’ye göre, Trump yönetimi Türkiye’ye yönelik yeni yaptırımları hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Dion Nissenbaum imzalı habere göre, Türkiye’den giden heyetle görüşen ABD’li yetkililer, 2 yıldır terör suçlamalarıyla tutuklu bulunan ve yakın zamanda ev hapsine alınan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın derhal serbest bırakılacağına dair teminat alamadı. Habere göre, bu durum, iki ülke arasındaki krizi derinleştirirken Trump yönetiminin yeni yaptırım adımları atmasının da zeminini oluşturdu.

Haberde, ABD’li yetkililerin açıklamaları da yer aldı. ABD’li yetkililerin açıklamalarına göre, iki ülke Rahip Brunson’ın geçen ayki duruşmada serbest kalacağına dair anlaşmaya varmıştı ancak bu gerçekleşmedi. Habere göre bu durum, Washington’da Türkiye’ye yönelik baskıyı artırmak isteyenlerin işine yaradı. ABD Kongresi hızla harekete geçip Türkiye’ye F-35 satışına engel oldu. Ardından bakanlara yönelik yaptırım hamlesi geldi.

Haberde ayrıca ABD’li yetkililerin sadece Brunson için değil, Türkiye’de darbe girişimi sonrası tutuklanan NASA çalışanı Serkan Gölge ve üç ABD Dışişleri çalışanı için de müzakere yürüttüğü yazıldı.

Dolar yükseldi

ABD’ye giden Türk heyetinin görüşmelerinden olumlu bir sonuç çıkmadığı haberinin ardındanTürk Lirası, ABD Doları ve Euro karşısında değer kaybetmeye başladı. ABD Doları 5.4487 ₺’ye kadar yükseldi. Türk Lirası cinsinden varlıklarda yaşanan satış dalgası, Türkiye’de ev hapsinde bulunan Pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması sebebiyle geçen hafta ABD’nin iki Türk bakana yaptırım uygulama kararıyla hızlanmıştı.

Euro/TL kurunda da 6,3221 ile rekor kırıldı. Haberi yayına hazırladığımız sırada 1 $ 5,41 ₺, 1 € ise 6,28  seviyesinden işlem görüyordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.