Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (21): Şehir Hastanesi şantiyesinde eylem, DİSK’ten 100 günlük programa tepki, Sosyal-İş’ten “Efeler İşe İade Edilsin” etkinliği

Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan işçiler eylem yaptılar

Ankara Etlik Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan işçiler, yemek sorununun çözülmesi  ve yatakhane koşullarının düzeltilmesi talebiyle şantiye içerisinde eylem yaptılar.

İşe çıkmayarak yemekhane önünde toplanan işçiler, yönetim tarafından taleplerinin yerine getirilmesini istediler.

Eylemde üyeleride bulunan  DİSK- Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut yazılı açıklama yaptı.

Şantiyelerde, insanca barınma, insanca beslenmenin hak olduğunu söyleyen Özgür Karabulut , “sendika olarak  iş cinayetlerine insanlık dışı çalışma, beslenme ve barınma koşullarına karşı duyarlılık ve mücadele hattı yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

şehir hastane1

15 gün önce de, yemek ve barınma sorunları ile ilgili gündeme gelen Şehir Hastanesi şantiyesinde, işçiler polisin GBT uygulamasına maruz kalmış ve yatakhaneler  detaylı aranmıştı.

Karabulut, bu tür uygulamaların süreci çıkmaza soktuğunu söyleyerek; “Gayet insani olan bu haklarımızın verilmesi kimseye yük değildir, zulüm değildir. Fazlasını değil insan olmaktan kaynaklı haklarımızı istiyoruz. Tüm bu koşullar altında gösterilen tepkilerde insan olmamızdan kaynaklı insanca koşullarda çalışmak ve yaşamak istememizdendir. Gayet insani bu taleplerimizin karşılanması bir yana karşı taraftan gösterilen refleks kışkırtıcı ve provokatiftir” dedi.

Açıklamanın son kısmında işçilerin  taleplerine yer verildi. Talepler şu şekilde:

  1. İnsanca çalışma , barınma ve yemek koşullarının yaratılması,
  2. İçimizden seçeceğimiz temsilcilerin şantiye koşullarının denetlenmesine izin verilmesi
  3. Eyleme geçen hiçbir işçinin işten atılma tehdidiyle karşılaşmaması

Sosyal-İş: “Efeler İşe İade Edilsin”

Aydın Büyükşehir Belediyesi halk otobüslerinde şoförlük yapan işçiler, DİSK’e bağlı  Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı. Sosyal-İş Başkanı Metin Ebetürk, Sendika Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, bir aydır direnişte olan işçilerin bir an önce işe iade edilmesini talep etti. Ebetürk, önümüzdeki günlerde “Efeler İşe İade Edilsin” sloganıyla başlatacakları etkinlik takvimini duyurdu.

sosyaliş1

CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun açık ve net bir biçimde işçi ve sendika düşmanlığı yaptığını söyleyen Ebetürk, Özlem Çerçioğlu’nun CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na sevki için CHP Merkez Yönetim Kurulu’na başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Ebetürk, “Konuyu CHP’nin de üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’e ve uluslararası platforma taşımak için girişimlerde bulunacağız. 17 Ağustos 2018 Cuma gününe kadar üyelerimiz işine iade edilmediği takdirde, 17 Ağustos’ta CHP Genel Merkezi önünde işten atılan işçiler ve işçilerin aileleriyle birlikte geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacağız” dedi.

sosyaliş2

DİSK: “Başkanlığın 100 günlük programında emek yok, krize çözüm yok”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “100 Günlük Eylem Planı”nda “emek yok, krize çözüm yok” dedi.

disk1

Türkiye’nin ciddi bir ekonomik kriz ile yüz yüze olduğu bugünlerde programda krize karşı hiçbir ciddi önlemin  yer almadığını söyleyen Çerkezoğlu, Kanal İstanbul ve Millet Bahçeleri gibi fantastik  projelerin yer aldığını söyledi.

 İş cinayetleri ve işçi sağlığı ve güvenliğinin  programda tek satırla da olsa yer almadığını söyleyen Çerkezoğlu; “ekonomik kriz tehlikesini görmezden gelen, milyonların taleplerine kayıtsız, işçilerin sorunlarını yok sayan, seçim meydanlarında verilen sözlerin yer almadığı, eski söylenenlerin yalanlandığı bu programın ülkenin ve emeğiyle geçinen büyük çoğunluğun temel sorunlarına çözüm olamayacağı açıktır” dedi.

Sendikaya üye olan işçilere tehdit

Muğla Taşıt Muayene İstasyonu’nda,  sendikaya üye olan 12 işçi işten çıkarıldı.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlayan işçiler, işverenin sert tutumuyla karşılaştı. İşverenler, görünecek şekilde belinde silahla, “Sendikadan istifa edin, e-Devlet şifrenizi verin, yoksa işten çıkartırım” diyerek işçileri tehdit etti. İşçiler baskı ve tehditle ilgili şikayetlerini cumhuriyet savcılıklarına, jandarma ve polis merkezlerine iletti.

sendikaya üye

Nakliyat-İş Genel Merkezi’nin konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, 19.07.2018 tarihinde sendika tarafından 6356 Sayılı Yasaya göre yetki başvurusu yapılması üzerine işçi çıkarmaların başladığını söyledi.

Nakliyat-İş, atılan işçilerin işe geri alınması ve işveren baskısının son bulması için  Muğla Merkez Muayene İstasyonu’nda kitlesel basın açıklaması yapacak. Yapılacak basın açıklamasının ardından işten atılan işçilerin direnişe başlayacaklarını bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.