Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özbekistan’da ekolojik felaket bölgesi, turistik cazibe merkezine dönüştü

Resim1

Yanlış çevre politikaları ile Özbekistan’da bulunan dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral’ın yüzde 90’ı kurudu. Sovyetler Birliği döneminde yapılan plansız sulama projelerinin neden olduğu Aral Gölü’nün kuraklaşması, insan eliyle gerçekleştirilen en büyük doğal afetlerden biri. Bir zamanlar teknelerin yüzdüğü yerde şimdi çorak toprağın ortasında paslanmış gemi kalıntıları var. 

Eskiden 60 bin kilometre karelik bir alanı kaplayan Aral, yer yer 40 metre derinliğe ulaşıyordu. Şimdiyse bu heybetli doğa harikasının sadece yüzde 10’u geriye kalmış durumda. Aral’ın kuruması son yüzyıllarda görülmüş en büyük yeryüzü dönüşümü olarak kabul ediliyor. Ayrıca yüzölçümü daraldıkça daha çok böcek ve haşare çekmeye başladı. Buna karşılık balık nüfusu da giderek azaldı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Aral Gölü’nün suyunun çekilmesinin zamanın en kötü çevre felaketlerinden biri olduğunu söylemişti.
 
Resim2
Aral Gölü kıyısında kurulu bulunan Muynak şehri hayalet gemileriyle turistleri çekmeye başladı

Aral Gölü kıyısında kurulu bulunan Muynak şehri, dünyanın en korkunç yerleri listesinde ilk 10’a girdi. Turizm getirisi açısından ideal olmayan bu onur listesine girmiş olmaları dahi yabancıları uzak tutamamış ve hatta ciddi bir turistik patlama yaşanıyor. Yüzlerce turist her gün terk edilmiş gemilerin yanında fotoğraf çektiriyor ve kuruyan gölün üzerinde yürüyüşe çıkıyor. 

Şimdiyse Kazakistan’ın hükümetinin resmi politikası Küçük Aral’ı denizini eski yüzölçümüne ulaşana kadar büyütmek. Doğanın döngüsünü geri çevirmek mümkün gözükmese de bölge halkı yeniden balıkçılık yapacakları günü iple çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.