Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan borç batağından nasıl çıkacak? IMF ya da Çin

Artan cari açık, düşük döviz rezervleri ve artan dış borçlar karşısında iki hafta önce seçilen İmran Han’ın işi zor gibi görünüyor. Pakistan ekonomisini canlandırması amaçlanan 62 milyar dolarlık bir altyapı projesiyle Pakistan’ın dış borçları yüksek seviyelere ulaştı. The Washington Post‘ta yayınlanan Ishar Tharoor imzalı haberin özetini aşağıda sizinle paylaşıyoruz:

Pek çok yorumcuya göre eski kriket şampiyonu İmran Han’ın ilk icraatı, IMF’nin kapısını çalmak olacak. Fakat Pakistan’ın halihazırda IMF’yle sorunlu bir ilişkisi olduğu biliniyor zira Pakistan, son 30 yılda 12 defa IMF’den kredi aldı ve bu 30 yılın 22’sini IMF’ye borç ödemekle geçirdi. Mali kaynaklarını sürekli borç ödemek için ayıran ülke, bu yüzden yüksek büyüme oranlarına ulaşamadı ve köklü ekonomik reformlar yapamadı.

Pakistanlı eski IMF yöneticisi Nedim Ül Hak şöyle konuşuyor: “Senaryo hep aynı. Hükümetler aldıkları IMF fonlarını har vurup harman savurur, pahalı projeler gerçekleştirmek için yeni krediler alır, ve birkaç yıl sonra yeniden bir kriz olduğunda tekrar IMF’nin kapısı çalınır.” İmran Han’ın ülkeyi bu kısır döngüden çıkaracağına pek de inanılmıyor.

Çin’in Pakistan’ı sömürgeleştirmek mi istiyor?

Çin, Malezya’dan Kolombiya’ya kadar pek çok ülkede geniş kapsamlı altyapı projeleri gerçekleştiriyor. Fakat Çin’in bu projeleri ülkeleri siyasi olarak kendine bağlamak amacıyla kullandığı sık sık dile getirilen bir iddia. Ayrıca, Çin bu ülkelere rüşvet vermekle ve otoriter yönetimleri güçlendirmekle suçlanıyor. Son yıllarda Çin’e ekonomik bağımlılığı artan Pakistan’ın ise Çin’in global stratejisinin yeni ayağı olduğu iddia ediliyor.

Pakistan eski Washington elçisi Hüseyin Hakkani, Çin’in Pakistan’ı sömürgeleştirmek niyetinde olduğunu düşünüyor. Fakat bu tür iddialar karşısında Çin ve Pakistan hükümetleri ilişkilerin dostluk çerçevesinde olduğunu savunuyor. İki ülkeyi yan yana getiren sebeplerden birinin de Hindistan’ın gölgedeki etkisini kısıtlamak olduğu da vurgulanmakta.

Bir yandan da Trump yönetimiyle birlikte gerilen Çin-ABD ilişkilerinin gölgesinde Pakistan’ın durumu gittikçe zorlaşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta “gözlerinin IMF’nin üzerinde olacağını” açıkladı ve nihayetinde Çin’e olan borçların ödenmesi için kullanılacak hiçbir paranın Pakistan’a verilmeyeceğini ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.