Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sibirya’da 40 bin yaşındaki tay bedeni bozulmamış halde bulundu

Rusya ve Japonya’dan arkeolog ve bilim insanlarının Sibirya’nın Yakutistan bölgesinde yaptıkları çalışmalar sonucunda, neredeyse tamamen korunmuş olarak, 40 bin yaşında bir tay bedeni bulundu. Independent’ta yer alan habere göre, bölgedeki sürekli don halindeki toprağın yarattığı elverişli koşullar sebebiyle tayın hala saçları, kuyruğu, yelesi ve iç organlarının bir kısmı çürümeden bugüne kadar kalabilmiş.

Yapılan ölçümlere göre, tay öldüğünde üç aylıkmış. Tayın ölüm nedeninin anlaşılmasını sağlayacak görünür bir yarası mevcut değil. Yakutsk şehrindeki Mamut Müzesi müdürü Semyon Grigoryev,  tarih öncesi döneme ait, bu seviyede korunmuş ve bu kadar genç yaşta bir tayın bulunmasının dünyada bir ilk olduğunu ifade etti. Bununla birlikte Grigoryev, bu biricik keşfin ekstra kıymetinin tayın üzerindeki toprak katmanları olduğunu belirtti. Bu katmanların incelenmesiyle tayın yaşadığı çevreye dair bilgi edinmek de mümkün olacak. Tayın tam olarak kaç yıllarında yaşadığı da toprak örneklerinin incelenmesi sonucunda açıklığa kavuşacak.

Aynı bölgede dokuz yıl önce de bir bizon yavrusunun cansız bedenine ve antik zamanlardan bir ata ulaşılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.