Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pekin: “Bir milyona yakın Uygurun toplama kamplarında tutulduğu iddiası Çin-karşıtı güçlerin uydurması”

Çin, Sincan eyaletinde yaşayan bir milyona yakın Uygurlunun gizli toplama kamplarında tutulduğu iddiasını “bunlar Çin-karşıtı güçlerin işi” diyerek yalanladı. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin-karşıtı güçlerin ülkenin terörle mücadelesine zaafiyet vermeyi amaçladığı” kaydedildi. Bakanlık sözcüsü Lu Kang’ın imzasını taşıyan metinde, Çin’i karalama çabalarının nafile olduğu, Sincan’daki tüm etnik grupların uyum içinde yaşadığı, bölgedeki ekonomik kalkınmadan faydalandığı belirtildi: “Sincan’da yaşayan tüm etnik gruplar barış ve mutluluk içinde iyileşen yaşama ve çalışma koşullarından yararlanıyor.”

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Cuma günkü toplantısında Uygurların Doğu Türkistan olarak adlandırdığı, Çin’in ise Sincan adını verdiği özerk bölgede yaşayan bir milyona yakın Uygurlunun kitlesel olarak kamplarda tutulduğuna dair güvenilir bir çok rapor bulunduğunu duyurmuştu. Dün Komite toplantısına katılan Çin Komünist Partisi Birleşik Cephe Çalışma Birimi Başkan Yardımcısı Hu Lianhe ise, raporu yalanlamış, ancak “aşırılık yanlıları tarafından kandırılan, aldatılan bazı kişilerin yeniden eğitime tabi tutulduğu”nu doğrulamıştı. Associated Press (AP) geçen mayıs ayında Çin yönetiminin Müslüman Uygurlara dinden dönmelerinin dayatıldığı “endoktrinasyon” kampları ile ilgili ayrıntılı bir haber hazırlamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.