Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filleri kanserden koruyan ‘Zombi Gen’ insanlığa çare olabilir mi?

The New York Times’ta Carl Zimmer imzalı habere göre, fillerin DNA’larında bulunan eski bir gen onları kanserden koruyor. Haberin özetini aşağıda paylaşıyoruz:

Filler vücut büyüklüklerinden ötürü tümörlere daha yatkın oluyorlar. Bir fil ortalama sekiz ton ağırlığında. Böylesine büyük bir hayvanda, hücreler daha çok bölünme sergiliyor ve her bölünme kansere yol açabilecek bir mutasyon riskini arttırıyor. Buna rağmen, filler daha küçük hayvanlara göre daha fazla kanser vakası yaşamıyor. Hatta yapılan son çalışmalarda, fillerin kansere daha az rastlandığı yönünde bulgular paylaşıldı.

Salı günü bir grup araştırmacı bu gizemin sebebini bulduklarını iddia eden bir rapor yayınladılar. Buna göre filler eşsiz bir gene sahipler. Bu gen, DNA’ları bozuma uğratan kanser hücrelerini yok ediyor. Böylece kanser hücreleri yayılamıyor ve fillerin vücutları kanserli hücreleri kendi kendilerine tedavi ediyor.

LIF6 ve p53

Chicago Üniversite’sinde çalışan evrimsel biyolog Vincent J. Lynch’e göre fillerdeki bu gen insanlarda kanser tedavisi ile ilgili yeni ilaçların bulunmasına da vesile olabilir.

Kanserli hücrelere karşı savaşan genin adı ise p53. Bu anti-kanser gen olarak da biliniyor. Bu gen, DNA’nın bir bölümü kanser hücreleri tarafından bozuma uğratıldığında, protein üreterek bozulan bölümleri tamir etmeye girişiyor. Bu gen insanlarda yalnızca bir kopya ile bulunurken, fillerde 20 kopyası var. Yapılan araştırmalarda fillerde ayrıca LIF6 adı verilen bir başka anti-kanser geni daha bulundu.

Normalde, tüm memelilerde LIF geni bulunmakta fakat uzmanlar 80 milyon yıl önce fillerin atalarında yaşanan bir mutasyon sonucu LIF6 geninin oluştuğunu düşünüyorlar. Bu ise p53 ile aktif hale gelerek kanserli hücrelerin bozduğu genleri tamir ediyor.

Araştırmacılar, LIF6 ve p53 arasındaki bağ ve filler üzerine daha fazla çalışma yaparak, kanserin tedavi süreciyle ilgili yeni ilaçlar sağlanabileceğini düşünüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.