Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’e sızıp yüzlerce kişinin hayatını kurtaran Iraklı subay el-Sudani’nin ailesine nihayet şehit maaşı bağlanacak

IŞİD saflarında 16 ay boyunca keşfedilmeden ajanlık yapan ve yüzlerce insanın hayatını kurtaran Irak ordusu subaylarından Harit el-Sudani’nin babasının şehit maaşı bağlanması için çabaları, nihayet sonuç verdi.

Yüzbaşı el-Sudani’nin sağladığı istihbaratlarla onlarca bombalı saldırı önlenmiş ve birçok üst düzey IŞİD yetkilisi öldürülmüştü. 2017 Ocak ayında kendisinden şüphelenen IŞİD’li militanlar, istihbarat subayının arabasına dinleme cihazları yerleştirerek ajanı deşifre etmişlerdi. Sonrasında, örgütün yayınladığı bir infaz videosunda el-Sudani’nin de infaz edilenler arasında olduğu görülmesiyle ajanın deşifre olduğu anlaşıldı.

Fakat bürokratik engellerden ötürü subayın karısı ve babasız kalan üç çocuğuna şehit maaşı bağlanamıyordu. Zira Irak bürokrasisi, maaş bağlamak için ölen kişinin naaşının bulunmasını şart koşuyor. Fakat el-Sudani’nin cesedine bir yıldan fazla bir süredir ulaşılamadı. Iraklı bir yetkili, IŞİD’e karşı savaşta hayatını kaybetmiş onlarca askerin ailesinin bürokratik engellerden dolayı mağdur olduğunu belirtiyor.

Konunun ülke gündemiyle geniş yer etmesiyle yetkililer; el-Sudani’nin babasının, oğlunun ailesine maaş bağlanması çağrılarına kulak verdi. Başbakan Haydar el-Abadi’nin bir yardımcısı, geçen Pazartesi günü subayın ailesini evinde ziyaret ederek yardımcı olma vaadinde bulundu.

Subayın babası şöyle konuştu: “Acımıza kulak vermekte bu kadar geç kaldığı için özür dilemedi, fakat bunu ona söylemedim. Samimi olduğunu biliyordum. En önemli şey bu.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.