Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kıyım mı yoksa arşive yapılan ihanet mi?”: Devlet Arşivi’nden 300 personel farklı kurumlara kaydırıldı

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin öncesinde Başbakanlık’a bağlı olan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde çalışan 524 kişiden 300’ü Devlet Personel Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan bir duyuruyla farklı kurumlara atandı. Bu kapsamda görev yeri değişen pek çok tarihçi işleriyle alakalı olmayan, SGK, Tapu Kadastro gibi kurumlara atanırken, bu durum birçok tarihçi tarafından tepkiyle karşılandı.

Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi ve Dokümantasyon olmak üzere, üç daire başkanlığının bulunduğu kurumun yerine, 16 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı kurulmuştu.

Geçmişi 1846 yılında kurulan Hazine-i Evrak Nezareti’ne dayanan kurum, 1984 tarihli ve 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Kanunu’yla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü adıyla çalışmaya başlamıştı. Başbakanlığa bağlı olan kurumda Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi ve Dokümantasyon olmak üzere, üç Daire Başkanlığı bulunuyordu, sistem değişimiyle birlikte bu kurum kapatıldı.

Arşivden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne

Bu değişimin ardından uzun zamandır kurumda çalışmış olan ve alanında uzman birçok tarihçi farklı kurumlara atandı.

kültürservisi.com Yayın Yönetmeni Aslı Uluşahin’in haberine göre 28,5 yıldır Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’nda çalışan Sinan Çuluk, Sosyal Güvenlik Kurumu’na atanırken, Ortadoğu uzmanı bir tarihçi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne, Birinci Meclis konusunda uzman bir diğer tarihçi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Çalışanların bazıları da çeşitli üniversitelerde sekretarya görevine atandı.

2012 yılından bu yana, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü olarak çalışan Prof. Uğur Ünal, 8 Ağustos’ta (2018) Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’na atanmıştı. Arşivdeki görevlerinden başka kurumlara kaydırılan çalışanlar bu durumdan Ünal’ı sorumlu tutuyor.

“Endişem, kişiler değil arşivin geleceği”

Geçmişte 11 yıl boyunca Genel Müdür Yardımcısı olarak Osmanlı Arşivlerinde çalışmış olan Prof. Dr. Mustafa Budak konuya ilişkin olarak sosyal medyada yaptığı açıklamada durumu arşivin geleceği açısından endişe verici olarak nitelendirdi. Budak, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gönderide, “Arşiv’de gençleştirme isteği anlaşılabilir bir şey ancak 20-30 yıllık tecrübelerden arşivin mahrum edilmesini anlamak mümkün değildir.  Adeta akıl tutulması gibi bir şey sanki… Endişem, kişiler değil arşivin geleceğidir” dedi.

“Kıyım mı ihanet mi?”

Yine konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren Prof. Ahmet Şimşirgil uzun yıllar arşivde görev yapmış personellerin başka kurumlara kaydırılmasını arşive yapılan bir ihanet olarak nitelendirdi ve bu durumdan Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Uğur Ünal’ı sorumlu tuttu. Şimşirgil sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide “Devlet Arş. Başkanlığı’nı Uğur Ünal’dan daha iyi yapacak 100 kişiyi bir dakikada sayabilirim. Sayın Ünal, kıyıma uğrattığı 250 arşiv uzmanından daha iyi 3 ismi 3 yılda sayamaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.